Válasz az MTVA közleményére

Vágólapra másolva!
Csütörtökön közleményt adott ki Cserháti Ágnes, a közmédiát működtető Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) szóvivője, amelyben reagált az [origo] szerdai cikkére. A közlemény változtatás nélküli, az MTI-ben megjelent szövege a következő:
Vágólapra másolva!

"A hazai közmédia az adófizetők forintjaival felelősen gazdálkodva, átláthatóan működik. A június 20-án, hétfőn induló, kilenc hetes nyári információs magazin, a Magyar Televízióban és a Magyar Rádióban párhuzamosan futó Balatoni nyár és Balaton Közelről című műsorok előállításának teljes költsége - az Origo.hu hírportálon június 15-én megjelent, Egy egész szállodát bérelt ki nyárra az új műsort forgató MTV című cikkben olvasható becslésekkel ellentétben - a műsorgyártás, az utazás, és a szállodabérlés terheivel együtt 69.551.000 Ft + ÁFA. Ez az összeg a televíziós műsorgyártás költségeinek ismeretében nem számít kiemelkedőnek. Ezért az összegért kilenc hét alatt összesen mintegy 10 ezer műsorpercet állítunk elő, ismétlésekkel együtt pedig több mint 20 ezer műsorpercet sugározunk tévé- és rádióadóinkon.

A hatályos Médiatörvény a korábbiaknál nagyobb teret enged a szponzorációnak a közszolgálati televízióban. Élve ezzel a lehetőséggel, ismereteink szerint az eddigi kereskedelmi tevékenységeink a műsor bekerülési költségének 40 százalékát fedezik. Ez az arány reményeink szerint növekedni fog a műsor folyamán.

Az Origo.hu (és onnan más sajtótermékekbe átvett) találgatásaival ellentétben a műsor előállításához szükséges szállodabérlés tízhetes költsége a műsor teljes büdzséjének nagyjából egyharmada, 21 millió Ft + ÁFA. Az Origo.hu által sejtetett információkkal ellentétben a műsorkészítéshez szükséges, általunk kibérelt révfülöpi szállodában Kálomista Gábor producernek nincs semmilyen érdekeltsége.

Az MTVA Balatoni nyár és Balaton Közelről című műsorainak előállításában a korábban a Duna Televízióban, a Magyar Televízióban, a Magyar Rádióban és az MTI-ben szolgálatot teljesítő kollégák közösen vesznek részt. Ezek a műsorok lesznek tehát a hazai közmédiumok együttműködésének élő főpróbái, a Balatoni nyarat pedig zászlóshajónak szánjuk a Magyar Televízió újratervezett nyári műsorrendjében. A kereskedelmi televíziókra - és korábban a közszolgálati adókra is - jellemző passzív, azaz magazinok és stúdióműsorok helyett szinte kizárólag filmeket kínáló nyári műsorrend helyett a hazai közmédia e műsoraival aktív, az információ-szolgáltatást előtérbe helyező közszolgálati program kialakítására tesz kísérletet idén nyáron. A kísérletnek természetesen lehetnek még gyerekbetegségei, ezért a közmédia számára is fontos a kritika. E kritikai hozzáállásban ugyanakkor - bízunk benne - a továbbiakban nagyobb szerepe lehet az előzetes tájékozódásnak, a szóban vagy írásban, nyilvánosan vagy akár szűkebb körben feltett kérdéseknek, mint az alaptalan találgatásoknak. E kérdések megfogalmazására legutóbb éppen az Origo.hu idézett cikkének megjelenésekor, június 15-én, 11 órakor, az említett nyári műsorokat beharangozó sajtótájékoztatón kínáltak alkalmat az MTVA vezetői, de az Origo.hu munkatársai nem kívántak élni a személyesen, többször is felajánlott lehetőséggel.

Bízunk benne, hogy az Origo.hu és az alaptalan találgatásokat onnan átvevő sajtótermékek ezen közleményünknek is helyt adnak."

A közlemény arra utal, hogy az [origo] nem tett meg mindent azért, hogy a cikk megírásához szükséges információkat megszerezzük. Ezzel szemben munkatársunk a cikk megjelenése előtt több mint egy héttel megkereste az MTVA-t a műsor készítésére vonatkozó kérdéseivel. Az írásos megkeresést még kétszer megismételte, illetve - ahogy az a cikkben is szerepel - telefonon beszélt Cserháti Ágnessel, a beszélgetés lényege pedig szerepel is a cikkben.

A közlemény szerint az [origo] azt "sejtette", hogy a kibérelt révfülöpi szállodában Kálomista Gábornak érdekeltsége lenne. Ez a kijelentés nem felel meg a valóságnak, a cikk ilyet nem állított és nem is "sejtetett". A cikk mindössze annyit állított, hogy Kálomistának, mint a település önkormányzati képviselőjének, köze van Révfülöphöz. Megkérdeztük a producert is, aki a cikkben elmondta véleményét.

Az MTVA közleménye azt vélelmezi, hogy cikkünket valamilyen, a közmédiumok együttműködésére vonatkozó kritikai céllal írtuk. Cikkünk azonban semmilyen tekintetben nem foglalt állást a közmédiumok együttműködését illetően és egyáltalán semmi mást illetően, hiszen híreinkben sosem foglalunk állást, csak tények közlésére szorítkozunk. Csupán a közpénz felhasználáshoz kapcsolódó kérdéseket tettünk fel, amit viszont mindig is dolgunknak tekintettünk. Röviden: az [origo] nem "találgat", nem "sejtet", nem keveri a híreket a véleményekkel és minden indokolt esetben megkérdezi az érintetteket, ahogy ezúttal is tettük.