Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

adatbázisok
Az adatok megszabott formátum szerint, elektronikus formában tárolt formája. A fehérjeszekvencia-adatbázisok egy-egy tétele (rekordja) pl. egy-egy fehérjének felel meg. Egy adatbázisrekord tartalmazza a szekvenciát, és emellett kiegészítő, ún. annotációs adatokat is, melyek pl. a fehérje funkcióját, kölcsönhatásait, a vonatkozó publikációk hivatkozásait stb. foglalják össze.

DNS
A géneket kétszálú DNS-molekulák alkotják. Négyféle alkotóelem sorozatából álló láncokat kell elképzelnünk, két szál egymásra tekeredéséből áll elő a híres "kettős spirál". A természetben a kétszálú DNS-molekulák bonyolult formákba szerveződnek, ilyenek például a kromoszómák.

enzimfehérje
Az élő szervezetekben a kémiai átalakítások többségét enzimfehérjék végzik el. Működésük során az átalakítandó molekulát több ponton megkötik, majd célzott kémiai reakció következik be, amelyben katalizátorként az enzimfehérje atomjai is részt vesznek.

genom
Egy élő szervezet teljes öröklött információja. Az előadásban tárgyalt szervezetek genomja DNS-molekulákból áll.

gén
Az öröklött információ egysége. Szerkezeti szempontból a genom egy szakaszának felel meg.

fehérje
A húszféle természetes aminosav láncolatából álló, láncszerű molekula. A fehérjemolekula lánca bonyolult térbeli alakzatokat vehet fel.

integrált adatbázisok
Tipikus formájuk a hiperlinkekkel összekötött adatbázisok hálózata. Az egyes adatbázistételeken belül hiperlinkek mutatnak más adatbázisok egyes tételeire. Így például egy géntől eljuthatunk az általa kódolt fehérjéhez, a hasonló génekhez, a gén rendellenessége által okozott betegség adataihoz, a génre vonatkozó publikációkhoz stb.

RNS
A génekről készült másolatokat egyszálú RNS-molekulák alkotják. Ezek is négyféle alkotóelemből állnak, melyek csak csekély mértékben különböznek a DNS alkotóelemeitől. Noha az RNS-molekula alapvetően nem két szálból áll, önmagára tekeredve bonyolult formákat vehet fel, amelyben rövidebb kétszálú szakaszok és egyszálú hurkok váltják egymást.

szekvencia
A láncszerű DNS- és fehérjemolekulák legegyszerűbb leírása, az alkotóelemek sorrendje. Legegyszerűbb megjelenítése egy betűsorozat, melyben egy-egy alkotóelemnek egy-egy betű felel meg. A DNS szekvenciája így négy betű kombinációjából áll, a fehérjék szekvenciáját pedig 20 betűs ábécével lehet leírni.