Gallup: A Fidesz és az MSZP népszerűsége is csökkent

Vágólapra másolva!
A teljes választókorú népesség körében december elejére mindkét nagy pártnak, a Fidesznek és az MSZP-nek is fogyott a támogatói tábora - áll a Gallup felmérésében. Az egy hónappal ezelőtt mért értékekhez képest az MSZP-nek 2, a Fidesznek 3 százalékponttal kevesebb lett a szimpatizánsa. A kormányfő megítélésében bizonytalanok aránya október eleje óta fokozatosan csökken, az elégedettek aránya viszont nem változott.
Vágólapra másolva!

A Fideszt a december 5-i népszavazást közvetlenül megelőző és követő napokban a felnőtt lakosság egynegyede (25 százaléka), az MSZP-t 23 százaléka támogatta - derült ki a Gallup legfrissebb felméréséből. Az SZDSZ-nek és az MDF-nek egyaránt 2-2 százalék a támogatottsága, a MIÉP-nek és a Munkáspártnak 1 százalék, és valamennyi más párttal együttvéve a lakosság 1 százaléka szimpatizál.

A közvélemény-kutató cég előző havi méréséhez képest megnőtt a pártpreferenciájukban bizonytalanok tábora, sőt most meghaladta a két hónappal ezelőtti értéket is. Azok együttes aránya, akik azt mondták, hogy nem mennének el szavazni, vagy hogy nem tudják, kire szavaznának, illetve nem válaszoltak, októberben 45, novemberben 39, most, decemberben pedig 46 százalék volt. Azok aránya, akik azt mondták, hogy nem szavaznának, október óta kismértékben csökkent: 21-ről 20, majd 19 százalékra, azoké azonban, akik "nem tudom"-mal válaszoltak vagy nem válaszoltak a pártpreferenciájukra vonatkozó kérdésre, az októberi 24 százalékról novemberre 19 százalékra csökkent, majd december elejére 27 százalékra ugrott fel.

A Gallup honlapjahttp://www.gallup.hu

A valamilyen pártot választók aránya a novemberi 61 százalékról december elejére visszazuhant az októberi rekord alacsonyságú értékre: ugyanúgy, mint akkor, a választókorú népességnek most is alig több, mint a fele, 54 százaléka nevezett meg valamilyen pártot, hogy egy feltételezett most vasárnapi parlamenti választáson arra szavazna.

Ebben a körben a múlt havihoz képest alig változott a Fidesz és az MSZP támogatottsági aránya: a Fideszt a pártot választók 46, az MSZP-t a pártot választók 42 százaléka támogatja. Novemberben 46:41 volt ez az arány. (Októberben még 54 százalékos volt a Fideszt és 33 százalékos az MSZP-t választók aránya ezen a körön belül.)

A valamilyen pártot választók között az SZDSZ-t 4, az MDF-et 3 százalék támogatja. A parlamenten kívüli pártok közül a MIÉP és a Munkáspárt 2-2, a Centrum Párt és együttvéve minden más párt 1-1 százalék támogatót mondhat magáénak.

A pártot választó biztos szavazók aránya (vagyis azoké, akik azt mondták, hogy biztosan elmennének szavazni, és meg is mondták, melyik pártra szavaznának), a teljes választókorú népességen belül most az októberi 38 százaléknál is alacsonyabb: november elejére ugyan 41 százalékra emelkedett, mostanra azonban 34 százalékra csökkent.

A Fidesz és az MSZP biztos szavazóinak aránya közt másfél éve, 2003 nyara óta nem volt ilyen kicsi a különbség (6 százalékpont) a pártot választó biztos szavazók körében: a Fidesz most 47, az MSZP 41 százalékos támogatottsággal rendelkezik.

Az SZDSZ most a pártot választó biztos szavazók 4, a MIÉP 3, az MDF és a Munkáspárt 2-2 százalékát tudhatja maga mögött, és együttesen ugyancsak 2 százalék mondja magát valamely más párt biztos szavazójának.

Stagnál Gyurcsány szimpatizánsainak száma

A kormányfő megítélésében bizonytalanok aránya október eleje óta fokozatosan csökken: 51 százalékról november elejére 44, majd december elejére 35 százalékra. Azok aránya, akik szerint Gyurcsány Ferenc mint miniszterelnök inkább jól látja el feladatát, november óta nem változott: 33 százalék maradt. Kilenc százalékponttal (23 százalékról 32 százalékra) nőtt azonban a múlt hónap óta azok aránya, akik szerint a miniszterelnök inkább rosszul látja el feladatát.

Emellett a lakosság abszolút többsége, 59 százaléka szerint Magyarországon ma inkább rossz irányba mennek a dolgok, és csak 23 százalék mondja azt, hogy inkább jó irányba. (A bizonytalanok aránya 18 százalék.)