Pléh Csaba - Bodó Balázs

Vágólapra másolva!
A mindent átszövő hálózatokHatalmas hálózatok - internetes közösségek, társas hálózatok
Vágólapra másolva!

A Mindentudás Egyeteme 10. szemeszterét záró előadás arra keresi a választ, hogy hogyan szerveződnek és működnek kapcsolataink az interneten. Az első három fejezetben Pléh Csaba segítségével áttekinthetjük a kapcsolatok tematikáját több tudományterületen. Bodó Balázs a kapcsolatépítő és információmegosztó internetes oldalakat mutatja be. Szót ejt a hálózatok kialakulásának és fennmaradásának törvényszerűségeiről, a hálózatkutatás múltbeli és jelenlegi eredményeiről. Megtudhatjuk, hogy az új kommunikációs csatornák fejlődése hogyan kedvez a különböző internetes csoportok kialakulásának.

I. Bevezetés
A hálózatok mindent behálóznak. A testünket alkotó sejtek világa, mi magunk a kapcsolatainkban, az általunk kialakított közlekedési rendszerek s az új, virtuális közlekedés rendszerei mind sajátos törvényeket követnek. Akkor hatékonyak, ha vannak bennük jellegzetes átkapcsolási pontok, ha nincsen minden lehetséges csomópontnak egyenlő esélye a többiekkel való érintkezésre.

II. A hálózat kérdése a klasszikus társadalomkutatásban
A 20. század közepén a társadalomtudomány egyik újító ágát egy operáló hálózatkutatás, a szociometria jellemezte, mely emberek tízezreinél próbálta feltárni a vonzalmakon alapuló érzelmi hálózatok jellemzőit. Az emberek közti valóságos vonzalmi kapcsolatok egyben a formális, mintegy hivatalos kapcsolatok ellensúlyát is jelentette. Ebből egy olyan társadalmi felfogás is következett, amelyben az együttesség és a csoportok gyakorló és támogató szerepe - szemben a társadalom hatalmi struktúráival - állandóan újra átélt élmény.

III. Az eloszlásoktól a kapcsolatokig
Az ember életét számos olyan tényező jellemzi, amelyeknek eloszlása jól jellemzi hatásukat. A legjellegzetesebb típus a normális eloszlás: sok van a közepesekből, kevés az alacsony és magas értékekből. Ilyen például a testmagasság, az izomerő, de ilyen feltételezések szerint az értelmesség, az intelligencia is.

  1. A tudományos teljesítmény egyenetlenségei
  2. A szavak egyenetlenségeitől a szavak hálózatáig
  3. A kapcsolatok egyenetlenségei

IV. Internetes közösségek, társas hálózatok
Az internetes közösségek hihetetlen mértékű növekedése több kérdést is felvet. Ezek közül talán az egyik legizgalmasabb az, hogy minek is köszönhető ez a növekedés? És persze az a kérdés is válaszra vár, hogy vajon mihez is kezd majd egymással az a sok ember, ha már egyszer ilyen jól összejöttek?

V. Az iwiw
Magyarországon minden létező társas hálózati szolgáltatás őse az iwiw, azaz a who is who, a ki kicsoda. Magát a szolgáltatást talán nem is kellene nagyon bemutatni, hiszen vagy mi magunk is egyike vagyunk a majd kétmillió felhasználónak, vagy van a családunkban, barátaink között valaki, aki használja. De milyen lehetőségek rejlenek ebben az internetes közösségben?

VI. Karagarga.net
Vajon milyen közös kapcsolatból fejlődött ki a karagarga.net, ez az illegális filmarchívum, underground könyv- és zenetár, melynek tagjai arra tették fel az életüket és szó szerint a szabadságukat, hogy megőrizzék és a közösség számára elérhetővé tegyék a globális film- és zenei termés kevésbé népszerű, a hagyományos csatornákon keresztül nem vagy csak nehezebben hozzáférhető részét, s mely közösségnek a világ minden tájáról összesen alig 10 000 tagja van?

VII. Közösségszerveződés az interneten
Ha egy csoport tagjai egymást valamilyen szempontból magukhoz hasonlónak gondolják, az még korántsem közösség. Ebben a formájában az internetes klubtagság nem jelent többet, mint azt, hogy a résztvevők tagságukat is az identitásuk részének tekintik. A közösség kialakulásához az kell, hogy el tudjunk kezdeni kommunikálni egymással. E kommunikáció nélkül nem tud létrejönni a tagok közötti kooperáció, nem tudnak kialakulni a csoportra jellemző normák, sem a működéshez elengedhetetlenül szükséges bizalmi és elismertségi viszonyok.


Tovább