Kislexikon

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

dorzális vizuális feldolgozó rendszer
A V1 felől a parietális lebeny felé haladó, elsősorban a tárgyak pozíciójával, manipulálásukkal foglalkozó feldolgozó rendszer.

előfeszítés
Az egyik képzet elősegíti egy másik képzet felismerését. Ennek alapja, hogy a képzetek között asszociatív hálózati kapcsolatok vannak.

intencionalitás (1)
A mentális jelenségek vonatkozása valami másra, pl. a képzetek utalása a tárgyakra, (2) a szándékszerűség feltételezése a viselkedés magyarázatában.

képiség vita
Vita a kognitív tudományban arról, hogy vajon csak propozicionális reprezentációk vannak-e, s minden szemléletes mozzanat visszavezethető ezekre (Phylyshyn), vagyis gondolatank természetük révén elvontak, vagy pedig a szemléletes, képi, analóg szerveződésű reprezentáció is külön szerveződési forma-e (Kosslyn, Shepard) propozició kijelentés. A kognitív tudomány egyik felfogása magának az elme szerveződének tulajdonítják ezeket, mintegy a fejbe helyezi, mások szerint a propozició külső szerveződés, melynek mentális következményei és feltételei vannak.

kognitív tudomány
A megismerés elemzésével, szerkezetével és meghatározóival foglalkozó tudományközi szakterület. Az emberi, állati és gépi megismerés egyaránt érdekli. Kezdetben főként a megismerés formai elemzése érdekelte, ma azonban a megismerést megvalósító biológiai rendszerek evolúciója, és megvalósító szerepe is az érdeklődés előterében áll.

konnekcionizmus
Kapcsolatelvű felfogás a megismerési folyamatokról. Egyszerre pszichológiai, neurobiológiai és számítástudományi elmélet. E szerint a belső leképezések a környezet statisztikai viszonyait tükrözik, s a szabályközpontú és szimbólum alapú szerveződés helyett a megismerést pusztán asszociatív kapcsolatok valósítják meg. Ezek a kapcsolatrendszerek kevés tulajdonsággal jellemzett absztrakt neuronokból álló ideghálózatokban jelennek meg. modell, mely miközben leképezi a valóságot, sajátos belső törvényekkel is rendelkezik. A reprezentáció egyik formája analóg, ezek a mentális képek, melyek konvenció és hasonlóság kompromisszumát képviselve végzik a leképezést. Itt a belső szervező elv is a hasonlóság. A szavak és a nyelv ezzel szemben konvención és szabályokon alapuló leképezés, melynek belső szervező elve a logika.

reprezentáció
A külvilágról a mentális rendszerben kialakított belső

szabály
A gondolkodás és viselkedés eljárásokban érvényesülő szabályozása. Számos kognitív felfogás szerint a szabályok nemcsak kívülről irányítanak, hanem a mentális valóság belső részei is.

szemantikus kategóriák
A külvilág alkotóinak csoportosított reprezentációja, amely az alkotók strukturális és funkcionális vonásait, valamint a kapcsolódó nyelvi szimbólumokat is tartalmazza.

szintaxis
Mondattan, a mondatszerkesztés szabályainak egyetemes és adott nyelvre sajátos mozzanatainak vizsgálata.

ventrális vizuális feldolgozó rendszer
A V1 felől a temporális lebeny felé haladó, elsősorban a tárgyak milyenségét kódoló rendszer

Williams szindróma
A 7. kromoszóma sérüléséhez kapcsolódó ritka (1:25.000) fejlődési zavar, mely számos testi probléma (keringési, vese zavarok az elasztin enzim hiánya miatt) mellett a téri megismerés zavaraihoz is vezet. Viszonylag ép nyelvi fejlődés mellett.