Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Pléh Csaba személyes vallomása

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Sok mindennel foglalkozom, de személyes identitásomban pszichológus vagyok. Ehhez kapcsolódik néhány életviteli és világképi mozzanat. Mint pszichológus hiszek az emberi viselkedés és élményvilág sokrétű meghatározottságában. Ennek következménye a tudományban, hogy gyanakvással kezelem az egyközpontú, mindent egyetlen szemlélettel magyarázó nézeteket.

A mindennapokban pedig következménye a türelmes hozzáállás az emberi változatokhoz, valamint az a meggyőződés, hogy az embert mozgató rugói felől kell megérteni, nem kell valamiféle moralizáló fölénnyel lenéznünk az emberi viselkedések sokféleségét. Csodálkoznunk kell, de tudnunk kell, hogy ha nagyon fura dolgok történnek velünk vagy társainkkal, ezek sem teszik őket idegenné vagy lenézendővé.

A pszichológián belül az evolúciós pszichológia elkötelezettje vagyok. Ennek tudományos tartalma számomra három mozzanatot emel ki. Az ember megértésében a természeti és a kulturális nem szembeállítandóak, hanem kiegészítik egymást. Különleges kultúránk s nyelvünk nem szakadék, hanem természettudósi hozzáállással értendő meg, ahol mint kulcs mozzanat, maga a társas élet is biológiai értelmezést kap.

Általánosan, mind a lelki jelenségeket, mind a kultúrát egy átfogó darwini ihletésű funkcionalizmus keretében érdemes kutatni, ahol mindennek a túlélési szerepét kell értelmezni, mind a klasszikus darwini, mind a kulturális kultivációs értelemben. Mind az emberek, mind a kultúrák elkerülhetetlen változatokat mutatnak, s a változat a kutató számára nem valami elkerülendő zavaró tényező. Hanem éppen az élet gazdagságát bizonyító téma.

Mindez számomra köznapjaimban is alkalmazott világnézet. Igyekszem barátaim, diákjaim, kollégáim világában nyitotta lenni a változatok irányába. Az engem körülvevő embereket is állandóan fejlődő s változó rendszereknek tartom, ahol az "irányítás" javarészt az önfejlődés választási palettáinak kiteljesítését kell jelentse. Optimista ember vagyok, hiszek abban, hogy a szubjektív jóllét és jó érzés, akárcsak az együttműködés növelhető, ha tágan s nyitott szemmel értelmezzük saját mozgató rendszerünket.

Ebből egy furcsa dolog is fakad. Bár magam a kognitív pszichológia, az emberi világmodellálás elkötelezettje vagyok, meggyőződésem, hogy a pszichológia igazi feladata az embert mozgató tényezők megértése. A jövő pszichológiája, ha szabad ilyet mondani, ismét motivációs pszichológia lesz.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről