Vágólapra másolva!
Két év alkudozás után talán sikerül megállapodni az amerikai online rádióknak és a kiadóknak a befizetendő jogdíjak mértékéről. 2007-ben még úgy tűnt, hogy az Egyesült Államokból induló hullám az európai adókkal is végezhet.
Vágólapra másolva!

Egyességet köthetnek az amerikai online rádiók és a szerzői jogdíjakkal foglalkozó szervezet, a Copyright Royality Board (CRB), így nem kell az adók tömeges megszűnésétől tartani. Két évvel ezelőtt az addig érvényben lévő éves díj és a nyereség után fizetendő adó mellett a CRB egy évre visszamenőleg lejátszott számonként 0,11 centet is elkért volna a rádióktól, akik persze kézzel-lábbal tiltakoztak.

A CRB által most felkínált megoldás esetében is komoly a sarc, de lehetőség nyílik választására. Az új szabályozási javaslat szerint az évi 1,25 millió dollár feletti forgalmat termelők számonként és hallgatóként 0,093 centet vagy bevételük 25%-át; a sáv alattiak bevételük 12%-át fizetik be jogdíjként a kiadóknak. A havidíjas zeneoldalak pluszbevételeiknek köszönhetően szigorúbb elbírálás alá esnek, ők 0,15 centet fizetnek számonként, ha a webrádiók szövetsége harminc napon belül elfogadja az ajánlatot.

Az Egyesült Államokban több mint negyvenmillió online rádiózó él, jelentős részük olyan kisebb hobbiadókat, specializált sávokat hallgat, amelyeket biztos, hogy csődbe vitt volna a jogvédői tized. A netadó ilyen jellegű begyűrűzése komoly veszélyt jelentett volna az európai piacra is, hiszen egyrészt itt is magas az amerikai rádiók hallgatottsága, másfelől az itteni szabályzók könnyedén ráharaphattak volna a nyugatról érkező trendre.