Vágólapra másolva!
Évente közel négy kilogrammnyi felesleges méreganyag halmozódik fel szervezetünkben, ami idővel nem csak a teljesítőképességünkre, de szerveinkre is káros hatással lehet. A méregtelenítést már évezredek óta használják, mint a megújulás, felfrissülés egyik formáját. Zsivkov Melinda dietetikust kérdeztük a méregtelenítés folyamatáról, és azon készítményekről, melyek segítségünkre lehetnek.
Vágólapra másolva!

Miért fontos szervezetünknek, hogy néha napján szüneteltessük a méregbevitelt?
- Szervezetünkbe különféle méreganyagok kerülnek be a belélegzett levegővel, a megivott vízzel, illetve különösen az elfogyasztott, feldolgozott ételekkel. A méreganyagokat ki kell üríteni a szervezetből. Ha testünket túlterheljük méreganyagokkal, akkor ez hamarosan egészségi állapotunk romlásához vezethet. Bőrünk csúnya lesz, kifáradunk, szervezetünk visszatartja a vizet, fejfájások, emésztési problémák jelentkeznek, rossz lehet a leheletünk, és nagyon nehezen tudunk fogyni. Nem véletlen, hogy a méregtelenítést már évezredek óta használják, mint a megújulás, felfrissülés egyik formája. Minden nagyobb világvallásban fellelhető, a keresztény és a zsidó vallásban ez a böjt, de ugyanerről szól a muzulmán vallásba a ramadán.

Melyek ezek a mérgek?
- Mai rohanó életünkben és modern környezetünkben egyre több káros anyagnak van kitéve testünk. A méreganyagok lehetnek az ételekben lévő növényvédő szer maradványai, mesterséges színezékek/édesítőszerek, nehézfémek, illetve akár a szervezetünk által termelt salakanyagok. Káros a szmog valamint az egyéb környezetszennyezésből felhalmozódó anyag, a dohányfüst, az alkohol, a kávé, a folyamatos nassolás csokoládé, a túl sok chips, vagy sós ropogtatni való, de még ide kell sorolni a túl sok piperecikket és kozmetikumot is.

Éves szinten milyen mennyiség rakódik le szervezetünkben?
- Ezen káros anyagokból jelentős mennyiség, évente akár 4 kg is felhalmozódhat szervezetünkben.

Milyen károkat okoznak szervezetünknek hosszú távon a lerakódott méreganyagok?
- A testünkbe került káros anyagok az anyagcsere folyamatok során választódnak ki a szervezetünkből. A méreganyagok eltávolításában nagy szerepet játszanak a veséink, a májunk, a tüdőnk, a beleink és a bőrünk is. Ahhoz, hogy szerveink maradéktalanul el tudják látni feladatukat, nagyon gyakran segítségre szorulnak. Napjainkban azonban jóval nagyobb mennyiségű méreganyaggal kell megküzdeniük, mint eddig bármikor, ezért méregtelenítő szerveink már nem képesek testünk teljes megtisztítására károsodás nélkül.

Hogyan vágjunk bele egy méregtelenítő kúrába? Mire kell odafigyelni ilyenkor?
- Fontos, hogy olyan időpontot válasszunk, amikor nyugodt légkör vesz minket körül, a legjobb, ha ezt iskolaszünetben, szabadság vagy hosszú hétvégre esik, főleg a legkritikusabb szakasza. Lehetőleg az év olyan időszakát válaszunk, mikor friss gyümölcsök és zöldségek nagy választéka áll rendelkezésünkre, hogy szervezetünk teljes erejével a már felhalmozott mérgek kiválasztására tudja használni. Először hagyjuk el étrendünkből húsféléket. Ez körülbelül egy hetet vegyen igénybe. Folytassuk a tej, tejtermékek és tojás elhagyásával. A következő lépcsőfok legyen a szénhidrátok elhagyása, ami leginkább a burgonya, rizs és pékáruk kiiktatása. A 3-4. hétre már csak a gyümölcsök és a zöldségek maradnak étrendünkben. Ez a középső fázis, a legkritikusabb. Figyeljünk oda, hogy idénygyümölcsöt és zöldséget fogyasszunk, lehetőleg megbízható helyről beszerezve, hogy azok már ne tartalmazzanak felesleges anyagokat, mellyel később meg kell küzdjön szervezetünk. 10-12 nap múlva visszafelé kezdünk el menni a lépcsőfokokon. Lassan visszaépítjük szénhidrátot, majd tej és tejtermékeket, és végül a húsokat. Nagyon fontos hogy az egész kúra alatt naponta legalább 3-4 liter vizet igyunk meg.