Tavaly is csökkentek az amerikai lemezeladások

Vágólapra másolva!
2008-ban 14%-kal csökkentek az amerikai lemezeladások, ám az online eladásoknak köszönhetően némi növekedés érezhető. Közzétette a tavalyi eladási listákat a Nielsen SoundScan információs központ, mely 1991 óta követi nyomon az amerikai és kanadai lemezeladásokat - adta hírül a BBC News.
Vágólapra másolva!

A Nielsen SoundScan adatai szerint a digitális, vagyis online album eladások 32%-kal, míg az egyes dalok vásárlása 27%-kal nőtt a 2007-es adatokhoz képest. A legtöbb eladott album Lil'Wayne Tha Carter III. című korongja volt, míg a legtöbb letöltött dal Leona Lewis Bleeding Love-ja volt, 3,42 millió(!) letöltéssel.

Szintén fellendülést produkált a bakelit (vinyl) lemezek piaca, hiszen 1,88 millió eladott lemezzel az előző évihez képest 89%-os(!) növekedést produkált. A legtöbb ilyen lemezt a Radiohead In Rainbows című albumából adták el 25 800 példányban.

A zeneeladásokat összeségében tekintve - fizikai, digitális, videoklipek, csengő-hangok - a 2007-es 1,5 milliárdhoz képest tavaly már csak 1,36 milliárd darab volt.

2008 a negyedik egymást követő év volt, amikor a zeneeladásokból származó bevétel épphogy elérte a milliárdos nagyságrendet, míg a digitális eladásokban elsőként tavaly sikerült átlépni ezt a határt. Azonban a fizikai kiadványok - CD, kazetta, bakelit - internetes eladása 3 millióval a 2007-es 30 milliós határ alatt végeztek.

Szinte kivétel nélkül az összes zenei műfajban csökkenő lemezeladással találkozunk, a rock és metal műfajban kivétel ez alól a leghíresebb előadók szűk csoportja. A klasszikus zenei lemezek produkálták a leggyengébb eredményt, eladásaik 26%-os csökkenésével. 8 éven belül a tavalyi volt a hetedik év, hogy csökkenő lemezeladásokat tapasztal az amerikai zeneipar.

A legtöbb eladott lemezzel Taylor Swift büszkélkedhet, megelőzve a visszatérő veterán rockereket, az AC/DC-t, és a rap nagyágyú Lil'Wayne-t.

A kislemez eladások terén viszont még Swift-et is megelőzte Rihanna. Kayne West a harmadik helyre szorult, őt pedig Chris Brown követi. A legnagyobb meglepetés, hogy pár terpesztéssel, és néhány playback fellépéssel sikerült Britney "villantós" Spears-nek is újra bekerülnie a Top5-be. A tízes eladási listára a brit Coldplay és Leona Lewis is bekerült, ami nem amerikaiként kifejezetten tiszteletreméltó eredménynek tekinthető.

A kutatást végző Nielsen Soundscan egyúttal közzétette a fennállása óta nyomon követett, legnagyobb példányszámban eladott albumok listáját is. Az 1991-től tartó periódusban például - a számunkra teljesen ismeretlen - Garth Brooks counrty énekes eladott lemezei meghaladják a Beatles és Mariah Carey eladásait is. A lista élén Shania Twain Come On Over című albuma áll 15,47 millió eladott példánnyal, ami éppen, hogy megelőzte a Metallica hírhedt 15,39 milliós példányszámát.

_ad