A hágai házmester, egy bolygó hollandi

Vágólapra másolva!
Aki hallgatott már house-t, biztosan ismeri Sander Kleinenberg nevét - ő lesz az egyik fő vendége május 3-án az első magyarországi Sensation White partynak. A holland lemezlovas portréjával folytatjuk a fehér megaparty fellépőinek bemutatását.
Vágólapra másolva!

Hága az ellentmondások városa. Egyrészt Hollandia politikai központja, a felső tízezer városa, ahol elsötétített luxuslimuzinok jönnek-mennek az utakon. Másfelől Hága a holland dance-élet szíve, ahol számos underground ikon (például Pako & Frederik vagy Vincent de Moor) bázisa található.

Idevalósi a progressszívhouse egyik legismertebb mestere, Sander Kleinenberg is. 1987-ben, alig 15 évesen állt először a lemezjátszók mögé - akkor még a rocktól a korai dance-ig mindent játszott. Néhány évvel később megjelentek az első felvételei, olyan neves kiadóknál, mint a belgiumi Wonka, a németországi Superstition, valamint a New York-i Strictly Rhythm.

Dj-ként igazi "bolygó hollandi" módjára viselkedik, állandóan utazik - főleg Európában. Olyan híres helyeken visszatérő vendég, mint a párizsi Rex, az ibizai Space és az Antwerpeni Caf d'Anvers, hogy csak néhányat említsünk.

Természetesen odahaza is sokat lép fel, így szűkebb pátriájában, a hágai Astában, ahol rezidens, de az amszterdami klubokban (Mazzo, Chemistry, vagy a legendás Roxy) is gyakran megfordul. Értelemszerűen törzs-sztárvendége a legnagyobb fesztiváloknak is (Lowlands, Dance Valley, New Frontier).

Stílusa az évek során kiforrottá vált: a különleges funkyalapokra sötétebb tónusú, szexi brit groove-okat ereszt rá, mindezt egy kis trance-szel feldobva. Szettjeiben sohasem parketthimnuszokat dobál egymás után, szívesebben "ingerli" a hallgatóságot, mielőtt kirúgatná velük a falakat.

Felsorolni is nehéz lenne azt a sok-sok kiadványt, amihez hozzátett valamit az elmúlt idők során, de lássunk néhány fontosabb momentumot a munkásságából. Feltűnt több Global Underground-válogatáson (Sasha: Ibiza; Deep Dish: Moscow), illetve Danny Howells Nubreed-jén, elnyerte a Muzik Award Best Radio1 Essential Mix díját 2001-ben, és a DJ Mag 100-as listáján az övé volt a leggyorsabb emelkedés (a 67. helyről a 15.-re).

A legjobb éve alighanem a 2003-as volt. A slágerlisták élére kerültek a Lamyának és Justin Timberlake-nek készített remixei, továbbá megalapította saját kiadóját, a Little Mountaint. Nemrég csatlakozott Lee Burridge 365 elnevezésű gigantikus turnévállalkozásához, amelyből egy dupla-CD is született, Everybody! On Tour címmel.


Paul van Dyk és Kleinenberg 2004-ben, a Sensation White-on

party.[origo].hu