Ez a harc lesz az első

Vágólapra másolva!
Újabb jó hír az indusztriál és az elektronikus zene rajongóinak: régóta várt elmaradását pótolja a belga Front 242 együttes, amely december 6-án a Black Head Agency invitálására először lép fel Magyarországon.
Vágólapra másolva!

Elektronika, indusztriál és punk az elegye annak a nyolcvanas években létrejött műfajnak, amely a hagyományos rock'n'roll alapok helyett inkább az elektronikus technozenére helyezte a hangsúlyt, s melyet azóta is csak electronic body music (EBM) néven ismerünk. A legismertebb bandák a Front Line Assembly, a Nitzer Ebb, a Revolting Cocks, és a műfaj névadója, a Front 242, amely most végre hazánkban koncertezik.

Throbbing Gristle, Cabaret Voltaire, DAF, Kraftwerk, sorolhatnánk az elődöket, akik mind hatással voltak az EBM-re, a nyolcvanas évek elejére a katyvasz megért két belga fiatalember, Daniel Bressanutti és Dirk Bergen fejében, és kreatív energiákat zenekészítésben vezették le. 1981-ben rukkolnak ki első kislemezükkel, Principles címen, és innentől datálhatjuk a Front 242 pályafutását is. Patrick Codenys és Jean-Luc De Meyer ekkoriban szintén egy duót keltettek életre, ám hamarosan ők is betagozódtak, és az első nagylemez már ebben a felállásban látott napvilágot.

Ekkoriban Bergent Richard Jonckheere, azaz Richard 23 váltotta a bandában, akinek karizmatikus színpadi produkciója igazi vérfrissítésnek számított. Persze a siker sem maradhatott el, következő albumuk, a No Comment leírására használták először az EBM kifejezést egy interjúban, országszerte, majd Amerikában is turnézni kezdtek a Ministry társaságában.

A világsikerre 1988-ig kellett várni, amikor az Anton Corbijn rendezte Headhunter videó kijött, és a Front By Front album minden idők egyik legsikeresebb indusztriál és EBM lemezévé vált. Sikerüket mégis az élő fellépéseknek köszönhetik, hiszen extravagáns öltözékeik, valamint a modern technológiák használata miatt koruk előtt jártak évekkel: a nyolcvanas évek végén használtak már a fejükre erősíthető vezeték nélküli mikrofonokat, lézer effektek és stroboszkópok fényei söpörtek a színpadon és a közönség feje fölött.

Front 242: Welcome To Paradise

Az 1991-es Tyranny már egy nemzetközi megakiadónál jött ki, hamarosan két remixlemezt és élő felvételeket is piacra dobnak, majd egy '93-as rövid megtorpanás után igazából mintegy tíz évig nem adnak ki saját anyagot. Persze a munka tovább folyik eközben is, például az 1998-as Re:Boot turné, amelynek magán hordozza a korabeli Prodigy és Underworld albumok sokkal inkább tánczenei orientáltságát.

Talán épp a külsőségek, a hangok, fények, mozgás és a kommandós-terrorista öltözékek miatt a sajtó fasisztának titulálta az együttest, és különféle jobboldali csoportokkal hozta őket kapcsolatba. Egy interjúban Jean-Luc De Meyer kijelentette, hogy a zenei karrierje egyetlen sajnálatos momentuma az a körülmény volt, ami a 80-as évek közepén körülvette a Front 242-t. Akaratuk és szándékuk ellenére belekeverték őket a szélsőjobboldal politikájába.

Az együttes minden tagja hangoztatja az interjúk alkalmával, hogy most, -ahogy akkor is- a Front 242 elítél mindenféle szélsőséges politikai irányzatot, és kijelenti, hogy nincsenek efféle kapcsolataik sem, ugyanakkor minden erejükkel azon vannak, hogy fenntartsák jogukat ezen művészet kifejezésének szabadságához.

Front 242: Animal

Az együttes énekese Jean-Luc De Meyer egy interjúban a következőket nyilatkozta a Front 242 világnézetéről: "Nem akarjuk megmondani az embereknek, hogy hogyan kell élni, vagy mi a helyes. A világból történeteket, mozzanatokat mutatunk be egészen egyszerű módon, ahogyan azok a hírekben, televízióban, filmekben vagy az utcán megtörténnek. Zenénkkel visszatükrözzük, ami zajlik körülöttünk, és ami érdekes számunkra a világban."

November 3-án indul a zenekar észak-amerikai turnéja, így a tervezett tavalyi dátumhoz képest pont egy évvel később, 2008. december 6-án este nyolc órakor elkezdődik az első magyarországi Front 242 koncert. A zenekar különleges fény-, hang- és videotechnikával, a külföldi fellépéseihez képest hosszabb, exkluzív programmal lép színpadra.

A helyszín pedig az Új Sportmax (XII.Csörsz utca 14.), egy eddig ismeretlen, vadonatúj csarnok a MOM Park mellett. A tervek szerint magyar előzenekar lesz (pár éve volt már a Trafóban egy Escalator koncert, reménykedhetünk egy újabban?), a koncert után hajnalig tartó afterparty. Jegyek egységesen 6242 forintért kaphatók, az elővételi helyekről bővebb info itt!

party.[origo].hu

Front 242: Headhunter