A király öccse Budapesten

Vágólapra másolva!
2008. november 6-án a Millenáris Teátrum színpadán ad koncertet Freddy Cole, a nem kevésbé ismert Nat "King" Cole öccse. A legendás zenész-családból származó énekes, zongorista és gitárjátékos bejárta már Amerikát és a Távol-Keletet, most pedig alkalom nyílik, hogy az európai dzsesszkedvelőket is elkápráztassa örökzöld dallamaival.
Vágólapra másolva!

Lionel Frederick Cole az öt testvér közül a legfiatalabb, és miután három bátyja - Eddie, Ike és Nat - zenészek lettek, ő sem kerülhette el a sorsát. "Hat éves koromban kezdtem el zongorázni, de kamaszkoromban kezdett el igazán érdekelni a zene", mesélte magáról Freddy.

Ezen persze nem is csodálkozhatunk, hiszen chicágói otthonukban olyan sztárok voltak mindennapos látogatók, mint Duke Ellington, Count Basie vagy Lionel Hampton, de a legnagyobb hatással Billy Eckstine volt rá. "Fantasztikus előadóművész volt, már abból rengeteget tanultam, hogy mellette voltam és figyeltem őt", idézte fel tinédzserkori emlékét.

Már ekkor fellépett kisebb klubokban, és turnézni is szívesen ment volna, de az édesanyja nem engedte. Inkább beiratta a chicagói Roosevelt Intézetbe, hogy tökéletesítse zenei tudását. Később a New York-i Juillard School of Music-ban tanult tovább, ahol John Lewis, Oscar Peterson és Teddy Wilson nyűgözték le teljesen.

Végül a lehető legjobb eredménnyel végzett a New England Conservatory of Music-ban, majd azonnal koncertezni kezdett Earl Bostic zenekarával, amelyben olyan zenészek játszottak, mint Johnny Coles és Benny Golson. Igazi karrierje azonban New York-ban indult útjára, amikor a dalok soha nem hallott repertoárjával kezdett fellépni számos manhattani klubban, rádiós és tévés reklámokat vállalt, ezek mellett pedig megalapította azóta is működő kvartettjét a gitáros Jerry Byrddel, a dobos Curtis Boyddal és a basszusgitáros Zachery Pride-dal.

1952 óta zenél különböző tengerentúli és európai albumokon, az első kislemeze a "The Joke's on Me" volt. Cole úgy gondolja, hogy a nemzetközi hírnév "kiszélesítette a látókörét". Különleges kapcsolatot alakított ki a közönségével is: - Folyamatosan úton vagyok, Európában, a Távol-Keletre - mondta. - Öt-hat nyelven énekelek, portugálul, spanyolul, franciául. Sőt, tudok két-három nótát tagalog nyelven is arra az esetre, ha a Philippi-szigeteken lépek fel.

Cole nem érzi úgy, hogy mentegetőznie kellene azért, mert ugyanolyan a hangja, mint a bátyjának, Nat "King" Cole-nak. Más hasonlóság is van köztük. Freddie ugyanúgy zongorázik, énekel és gitározik, mint a testvére, bár a hangja talán rekedtesebb. Kifejezésmódja azonban inkább Frank Sinatrát és Billie Holiday-t idézi, az éneklési stílusa pedig elegáns, érthető, az egyik legjobban megbecsült és sokra tartott a dzsessz világában.

party.[origo].hu

Freddy Cole performs: I'm Not My Brother, I'm Me