Tízéves az Ablak-a-Dubra - nyereményjáték

Vágólapra másolva!
Október huszonkettedikén, szerdán ünnepli tizedik születésnapját Budapest egyik legrégebbi elektronikus zenei klubestje a dj Naga-féle Ablak-a-Dubra. A zenei stílusok és a társrezidensek változtak (Kevin, majd Beta), de az atmoszféra és a Duna vonzása alig. A jeles alkalomból ismét AAD partyn lép föl a brit breaker Elit Force és sokoldalú amerikai Habersham. Most először tiszteli meg viszont Nagáékat a jónevű angol house-páros, a Peace Division.
Vágólapra másolva!

A Palotai-Cadik-féle Rewind mellett a Naga-féle Ablak-A-Dubra jelenti az állandóságot a budapesti underground elektronikus zenei klub életben. De míg az előbbi kitart indulásakor is jellemező d'n'b és break stílusok mellett, addig Naga és rezidens társai folyamatosan az elektronikus zene legfrissebb stílusait kutatják és játszák.

Még 1998 őszén a Trafóban kezdi a sorozatot az akkoriban népszerű Tilos partyk és Rádió, valamint a legendás frankhegyi és törökbálinti bulik ismert dj-je, Naga. Kezdetben mint a legtöbb underground elektronikus klubest akkoriban, ez is Tilos gyereknek számít és ahogy a rádióban és a partykon, úgy az AAD esteken is vidám fúziót alkotva férnek meg egymás mellett a dub, a downtempo, a two step, a house és a techno stílusok.

Az újévezred hajnalán a pincéből egy exluzívabb helyszínre költözik a klub. A Saint-Tropez állóhajón nyer új értelmet az AAD mozaik szó: Ablak a Dunára. Az első ottani partyn 2001 március 14-én egy lelkes törzsközönséget is megnyer az est, amely legtöbb szerda éjszakát az Erzsébet-híd pesti hídfőjénél tölti a 'sör, tánc, csocsó' hármas jelszó jegyében.

Ekkoriban bújik ki Naga a Tilos Rádió szárnyai alól és alakítja meg Kevin aka Fine Cut Bodies-zal (FCB) közösen a Chi Recordingsot. Így a zenei stílus is elkanyarodik az eredeti AAD hangzástól: az electro és a new school breakbeat ütemek uralkodnak, nyakon öntve némi progresszív- és techhouse hangzással. Szinte pillanatok alatt egészülnek a törtütemek négy negyedekké ezeken a bulikon. Az egyedi és előremutató stíluskatyvasz aztán a midtempo dance music nevet kapja a Kevin-féle keresztségben. Fine Cut Bodies új lendületet is ad az esteknek és szervező munkája következtében egyre több ismert dj/producer érkezik az AAD bulikra a határokon túlról.

Ekkoriban kezdte nyári szezonjait is a klub, először a West Balkánban a Kopaszi-gáton, később a Hajógyári-szigeti Mokka Cukában, majd a Dokkoló hajón, az utóbbi két nyáron pedig már a margitszigeti Cha-Cha-Cha teraszon.

A Saint-Tropez-n töltött szezonok után 2004-ben újra a föld alá vonult az AAD és a Süss Fel Napban folytatódik a sorozat, de a Dunát sem hagyja el véglegesen a buli, mert ekkoriban jelentkezik hónapról, hónapra az AAD Special, amely egy külföldi sztár fellépős zúzós szombati party-sorozat, ahol a break stílus olyan nagyjai fordulnak meg, mint Adam Freeland, Meat Katie, Chriss Carter, vagy a születésnapi bulin is föllépő Elit Force.

A Süss Fel Napos időszakban éri a sorozatot az újabb zenei váltás, amelyet a United Colours of House sorozat korábbi házigazdájának, Betának a feltűnése jelez 2005-ben. Ekkor szólal meg az a "különös és kreatív" 4/4-es zene az esteken, amelynek még Kevin adta a Futurdiszkó nevet. A változás úgy lesz teljessé, hogy FCB lassan kivonul rezidensek közül és a sorozat a máig létező Chi Recoordings égisze alól, hogy a mai napig is a Naga és Beta által ekkoriban gründölt Hairy Records bulija legyen.

A Süss Fel Nap 2007 májusi zárása után ismét a Duna parton talál Nagára és Betára a közönség, hiszen az utolsó két nyári szezonban a margitszigeti Cha-Cha-Cha Teraszon szerdázik a sorozat, sőt 2008 januártól az újonnan nyílt Bajcsy-Zsilinszky úti Cha-Cha-Cha 12 Inches-ben tölti a téli szezont is, ahogy idén ősszel is oda bújnak el a hűvös éjszakák elől. A Cha-Cha-Chás időszakban ismét fordul egy kicsit a bulik stílusa, amely a hajdani detroiti house hangzásra emlékeztet legjobban.

A Hairy Records által szervezett AAD-kre a breakerek helyett már olyan minimálos és techhouse-os kiválóságok jönnek Wighnomy Brothers, Hybrid, Tiefschwarz, Habersham, Überzone, Guido Schneider, Dominik Eulberg és még sokan mások.

Naga Live