Kétnapos őrület a Hajógyárin

Vágólapra másolva!
Nyárzáró partysorozat a Mokka Cukában, mégpedig nem is akármilyen díszvendégekkel: szürreálcirkusz élesre töltött dubpisztolyokkal, szabadszájú szövegelőnővel és egy dörzsölt trónkövetelővel.
Vágólapra másolva!

Augusztus 29-én, a Mokka nyárzáró buliján találkozhatunk MC Chickaboo-val, aki az Egyesült Királyság talán legsikeresebb női mc-jeként szövegel majd a Hajógyári-sziget kedvenc zöldövezeti klubjában, a Dub Pistols-alapító Barry Ashworth dj-szettje alatt.

A fekete gyöngyszem 1992 óta vokálozik, karrierje során a drumandbass/break-szcéna legjobbjai, például DJ Storm, Goldie, vagy a legendás Afrika Bambaata kérték fel közös munkára. Ám Chickaboo nem csak a törtek világában mozog otthonosan: fellépett már élő zenészek társaságában is.

Leghangosabb sikerei viszont Rennie Pilgrem új bandájának, a The TCR Allstarsnak tagjaként, illetve Jazzie B világhíres Soul 2 Soul formációjának mc-jeként érte el. A The TCR egyébként tízezreket kápráztatott el Nagy-Britannia oly nagyszerű fesztiváljain, mint a Glade vagy a Glastonbury. De jól ismeri Chickaboo képességeit London egyik legjobb klubja, a folyton teltházas Fabric is.

A temperamentumos mc-hölgy a stúdióban sem tétlen: dinamikus vokálokat írt nem egy kiemelkedő producernek. Timo Maas, DJ Friendly, General Midi, vagy épp BLIM is előszeretettel alkot Chickabooval. Chickaboo rajongóinak már nem kell sokat várni kedvencük szóló albumára, a lemez már készül, s a tervek szerint a legérdekesebb tehetségeit és legjellemzőbb stílusirányzatait vonultatja fel abból a zenei világból, melynek Chickaboo immár tizenöt éve részese.

A Dub Pistols, azaz Barry Ashworth és Jason O'Brian duója (illetve a zenekar tágabb köre: John King gitáros, William Borez és Malcolm Wax kütyüsök) tíz év alatt mindössze két saját albumot adott ki, de azzal a kettővel mindent elért, amit csak elektronikus tánczenében elérni lehetett. Sajátos és eredeti főztjükbe beledobálnak mindent a bigbeattől a hiphopig, a dubtól a punkig, az elektrótól reggae-ig, és a végeredmény: változatos, mindig izgalmas és tudatos tánczene, kifejezetten mindenevőknek.

A Dub Pistols mindent elsöprő táncbombája számtalan parketten robbant már. Az elektronikus eklektika Basement Jaxxhez mérhető zsenijei minden tánczenei műfajban halálos biztonsággal mozognak, ezt más többször élőben bizonyították Magyarországon is. Barry Ashworth ezúttal bakelitjeit hozza magával, de biztosak lehetünk benne, hogy a Dub Pistols-alapító legalább akkora bulit csinál, mintha mögötte állna élő zenekara.

Timo Maas: Shifter

Szombati dörzsölködés

A drumandbass dj-k közül talán Friction az, aki letaszíthatja trónjáról Andy C-t. A trónkövetelő karrierje az egyik legtudatosabban felépített történet a drum and bass világában. Friction 15 éves kora óta ismerkedik a lemezjátszóval, teljes sikerrel, hiszen mixtechnikája vetekszik az Executionerével. Bizonyítja ezt az a több ezer voksoló, aki 2002-ben a DNB Arena szavazásán a legjobb új dj-nek választotta Frictiont.

Producerként a legjobbak segítették, az Underfire csapattal haverkodott, azaz Stakka, Skynet, K-Tee és Nu Balance tanítgatták és vették be társproducernek még fénykorukban. Később egy rövid időre The Militia néven alkottak, Electrolux című zenéjüket sokan játszották az élvonalból. Friction szólóban vagy társaival olyan labeleknél fordult elő, mint a Valve, a Renegade Hardware vagy a True Playaz, bizonyítva ezzel, hogy a stúdióban is ugyanúgy megállja a helyét, mint a deckek mögött.

DJ Friction: Photon

DJ Zinc őt kéri fel az első Bingo Session album második lemezének mixelésére, Dillinja a Big Bad Bass Vol.2. összerakását bízza rá, míg saját Shogun Audio kiadójánál The Next Level címmel jelentet meg dupla mixalbumot, amelynek egyes korongja a kemény zenék kedvelőinek, míg a kettes a mélyebb hangzások rajongóinak készült.

A már említett Shogun Audio tökéletesen mintázza azt, amiért Frictiont szeretni lehet: minőségi kiadványok sora, irányzatoktól függetlenül, egyre jobb megjelenésekkel. Akárcsak Friction magával ragadó dj-szettjei, amelyekben végigjárja és bemutatja a drum and bass valamennyi ágát, a legjobb és legfrissebb zenéken keresztül.

A mágiát megtapasztalhatjuk szombaton, Friction ugyanis akkor játszik a Mokkában. A záróhétvége mindkét napjára ezer forint a belépőjegy.

party.[origo].hu

Dub Pistols: Cyclone