Musico argentino - vipjegyeket sorsoltunk Hernán Cattáneo bulijára!

Vágólapra másolva!
Nehéz olyan országban érvényesülni, ahol az ország legnépszerűbb sportja, a futball kínálja a legtöbb sztárt a nemzetközi élet számára. Maradona, Messi, Crespo, Saviola, és még sorolhatnánk, ám az unikumnak számító exportcikk, Hernán Cattáneo is a világsikerig küzdötte fel magát - a maga egyszerű és szerény módján. Május 31-én a Studio szabadtéri helyszínén lép fel, vipjegyeket játszottunk ki a partyra!
Vágólapra másolva!

A Buenos Aires-ben felnövő Hernán fiatalkorában olyan bandákat hallgatott, mint a Simply Red, a Level 42, a Depeche Mode és a New Order, emellett rendszeres olvasója volt a Billboard magazinnak, amely az egyetlen akkor elérhető forrása volt a zenei híreknek.

1987-ben egyik barátja New York-i látogatása során a dj-k kedvelt lemezboltjából, a Vinylmaniaból tért vissza jónéhény Chicago house stílusú bakelittel. Ebben az időben Hernán bimbódzó karrierjére Frankie Knuckles tette a legnagyob hatást, aki az egyre inkább teret nyerő elektronikus zene korai ikonjává vált.

A recept egyszerű volt Knuckles és társai (Inner City, Derrick May) számára: az európai elektronikus zenéket ötvözték az észak-amerikai soullal, így az energiával teli, frenetikus hatást kiváltó stílus Hernánt sem hagyta hidegen. Nem vitás, hogy dj-karrierjének meghatározó eleme, hogy ezeken a zenékkel ismerkedett meg legelőször, és egyike azoknak, akik a leginkább ismerik e tánczene lényegét.

A kilencvenes évek közepén az argentín klubélet még gyerekcipőben járt, Cattáneo a Clubland nevű szórakozóhely rezidensévé válik, és hamarosan a legnagyobb nevekkel (Sasha, John Digweed, Danny Tenaglia) egy lapon emlegetik. Hernán eklektikus szettjei a deep house, a tribal és a progresszív elemek elegyét alkották, a népszerűség hozta magával a számos Az év dj-je kitüntetést.

Hamarosan világszerte hívták dj-zni, egyik állomásán - ütős szettje után - teljesen ismeretlenül Paul Oakenfold felkérte, hogy csatlakozzon turnéjához. Európa tisztelettel adózott (és őrülten bulizott!) szenvedélyes játéka és lehengerlő mixelési technikája előtt. Leszerződik Oakenfold Perfecto kiadójához, ahol legelső, South America mixcédéjét kiadták.

Hernán dj-szett

Újabb rezidenskedés a liverpooli Creamben, és Ibizán, és a következő években nem mondhatta magát neves fesztiválnak magát az, aminek lineupján nem szerepelt az argentin dj. Creamfields, Homelands, Clapham Common (itt hetvenezer ember előtt játszott), a 2001-es évben a DJ Mag is címlapon közli fotóját, és a tekintélyes lap száz legjobb dj-jének listájának ötvenedik helyén debütált, ahol egy év alatt huszonöt helyet ugrik előre.

Ehhez persze kellenek az állandó fellépések, producerkedését a Deep Funk slágerrel kezdte, emellett az argentin Metrodance rádión saját műsort indított. Nem rendelkezik sztárallűrökkel, soha nem is tört ilyen pozícióba, csendesen, de sikeresen kiadta újabb trekkjét (Morgan Page remix), amely már Digweed Bedrock-kiadójánál jött ki, de nem váratnak magukra a Subliminal és a Yoshitoshi megjelenések sem.

Újabb mixlemez ötlete, szerencséjére a Renaissance éppen akkor keresett újabb áldozatot a Masters Series sorozat következő darabjának összemixelésére. A 2004-es év ennek promótálásaval telt, aminek köszönhetően majdnem kétnaponta játszott világszerte (öt turné az Egyesült Államokba, és három Ázsiába), és a Dj Mag listájának hatodik helyére küzdötte fel magát.

Hernan Cattaneo az athéni Venue-ben

2005-ben a Master Series újabb részét mixelte, ezzel megszakítva azt a hagyományt, hogy minden egyes darabot más-más dj állított össze, rajta John Tonks-szal közös Warsaw trekkje, illetve a topsláger Jeff Bennett Strange items-ének remixe. Éves turnéja során a Chemical Brothers és a gyerekkori New Order mellett játszott, vagy a Coachella fesztiválon a Coldplay, Nine Inch Nails, Prodigy és Kasabian mellett tüntették fel húzónévként.

Elindította saját mixsorozatát is Sequential címen, amely szinte mindenhol ötcsillagos minősítést kapott. Az eklektikus mixen Way Out West, Marco Bailey, Paolo Mojo, 16 Bit Lolitas, Dousk, Bushwacka, illetve magyar részről Tommyboy és Mannel egy szerzeménye. Saját produkcióik közül hallható a John Tonks-szal közös, exkluzív remix a Phonique és a Royksoppos Erlend Oye közös dalára, illetve Nick Miur I Feel Real trekkjére készített remixük is, mely a digitális letöltőoldalak élén szerepelt.

A mixsorozat tavalyi, második része sem hagy kívánnivalót maga után, Hernan pedig fáradhatatlanul turnézik világszerte, és aki már előzetesnek unja az eddig mixlemezeit, akkor hangoljon (kattintson) Metro 95.1 honlapjára, ahol szombat éjjelente (este tíztől éjfélig) Hernan Metrodance című műsora hallható.

MOS & Oliverio: Break My Mind (Hernan Cattaneo Remix)