Felsőbbrendű gonosz szellem

Vágólapra másolva!
Zságer Balázs és öccse, Ákos legújabb agyszüleménye a Demon Superior, amelyet maguk és a partyközönség szórakoztatására hoztak létre, hogy szabadjára engedjék a bennük rejlő fölényes pop-démonokat és görbe tükröt állítsanak az éppen aktuális divatzenék elé. A két testvér Zagar projektje a Supersonic és a Turbo együttesek társaságában koncertet ad Magyarország legrégebbi és legnagyobb zenekari portálja, a MyMusic.hu most tavasszal tartott első nagyszabású megmozdulásán az A38 hajón.
Vágólapra másolva!

A két Zságer-tesó a formáció Myspace-oldalán reneszánsz elektrónak nevezik, amit csinálnak. A saját számaik mellett kedvenceiket dolgozzák át egyfajta friss, extravagáns attitűddel, és posztmodern tánczenét varázsolnak olyan előadók számaiból, mint Jimi Hendrix, David Bowie, Edith Piaf, Falco, Kraftwerk vagy a legendás Neurotic.

Az első számaik egyikén a glamkorszak talán legnagyobb ikonja, a T. Rex-es Marc Bolan fia, Rolan Bolan is énekel. Zenei stíluskavalkádjuk sokszínű, mégis egységes hatást kelt, mintha egy időgépet kapcsolgatnánk és egyszerre lenne jelen Tron, E.T. és Az Idő Urai egy Rubik-kockát tekergetve egy párizsi revü színpadán.

A zenekar május elsején debütál a Hello Cabaret című rendezvényen, a következő koncertről még nincs info, addig ajánlatos a Myspace-oldalukon hallható számokkal tornáztatni a hallójáratainkat. A két testvér addig sem pihen, hiszen Zagar nevű főprojektjükkel állandóan koncerteznek, legközelebb szombat este lépnek fel egy különleges rendezvényen a Supersonic és a Turbo együttes társaságában.

Május 17-e éjjele nem csak egy hatalmas bulit jelent majd, hanem a zeneipar átalakulásának újabb állomását is. Egyre több hozzájuk hasonló, világszínvonalú zenekar látja be ugyanis, hogy a piac jövője az internetes kiadványokban és a közönséggel való állandó, közvetlen kapcsolatban van.

A MyMusic csapata az igényes, kompromisszumok nélküli zenét kínálja, és nem elégszik meg a kereskedelmi média szűkre szabott kínálatával. Május 17-én este az A38-on három kultikus együttessel bizonyítják be, hogy van élet a mainstreamen túl is - olyan nemzetközi piacra szánt zenékre számíthatunk ugyanis, amelyekre a stadionokban teltházas koncerteket adó nagyágyúk mellett is büszkék lehetünk.

Demon Superior élőben

A Zagar együttest senkinek sem kell bemutatni, aki az utóbbi pár évben nyitott szemmel figyelte a hazai kulturális életet. Yonderboi egykori jobbkeze, a mára popikonná avanzsált Zságer Balázst és együttesét két nagy- és egy filmzenelemez után ugyanazzal a lelkesedéssel fogadta kegyeibe a közönség, mint a kritikusok.

Művészi, finom zenei megoldások, monumentális slágerek és nagyon erős atmoszféra jellemzi azt, amit a színpadon művelnek - a hatást pedig tovább fokozza majd az Artemovszk nagyszerű technikai felszerelése és akusztikája.

Supersonic: Even before

Nem kevésbé ügyes a négytagú Supersonic, két kiadvánnyal (amely meghallgatható és letölthető a honlapjukon) és több válogatáslemez-szerepléssel a háta mögött. A saját meghatározása szerint pszichedelikus indie-rockot játszó budapesti banda lehengerlő lazasággal vegyíti a klasszikus Verve- és Oasis-féle britpop-hangzást a Stone Roses együtteshez fűződő elszállt gitárzenével, mindezt kísérletező, kortárs megoldásokkal nyakon öntve.

"A zenekar az igazi rock-élmény közvetítését tűzte ki célul és ennek megfelelően működik" - vallja az este harmadik fellépője, a Turbo a Mymusic-profilján (a zenekar internetes jelenléte ugyanis a portálon összpontosul). Aki tehát a keményebb, karcosabb hangzást keresi a bulin, annak is megadjuk a magáét. A zúzásra elég garancia a tagok korábbi, illetve más együttesei: Freshfabrik, Warpigs, The Carbonfools, Rémember.

Turbo: One More Time

Dalaikat hallgatva, és One More Time című videoklipjét nézve (amellyel meg is nyerték a MyMusic klipversenyét) egyértelmű, hogy méltó vetélytársa bármely híres garázsrock-együttesnek, mint például az ausztrál Jet, de nyugodt szívvel említhetjük őket egy mondatban a Faith No More-ral, vagy a Rage Against The Machine-nal.

Ott a helye tehát május 17-én az A38-on mindenkinek, aki a magyar kortárs könnyűzene helytartóira kíváncsi, és persze arra, hogy is néz ki a zeneipar jövője. Jegyek elővételben ezerhétszáz, a helyszínen ezerkilencszáz forintért válthatók.

party.[origo].hu

Zagar: Wings of Love