A világ felhői Budapest felett

Vágólapra másolva!
A Zöld sorozat keretében az A38 fedélzete most vasárnap a legendás kanadai Delerium zenekart látja vendégül, amely az elektronika, az ambient és a trance elemeit ötvözi a világzene, a komolyzene és a pop összetevőivel.
Vágólapra másolva!

Az A38 Zöld sorozatában olyan zenekarok szerepelnek, amelyek elkötelezett harcosai azoknak a társadalmi mozgalmaknak, aktív szerepvállalásra buzdítják az embereket környezetünk védelméért, igazságosabbá tételéért és meglévő értékeink megóvásáért.

A Delerium - a vancouveri mágus, Bill Leeb projektje - zenéje első hallásra világzene, de tulajdonképpen a new age elektronika és a modern komolyzene határmezsgyéjén képvisel egy páratlanul ütős és magával ragadó hangzásvilágot.

Az eredetileg kétszemélyesnek indult projektben állandó tagnak csak Bill Leeb tekinthető, aki egyébként korábban vendégzenészként tagja volt az indusztriális tánczene úttörőjének számító Skinny Puppynak is.

Miután 1986-ban otthagyta a csapatot, Michael Balch társaságában megalapította saját formációját, a Front Line Assemblyt. Hamarosan elindították a Deleriumot is, első albumuk Faces, Forms, & Illusions címen jött ki.

Balch kilépése után Rhys Fulber következett, akivel számos albumot készítettek a Delerium alteregó alatt. A hangzásuk ekkoriban a sötét ambient helyett kezdett táncolhatóbb hangzásokkal kísérletezni. 1997-es, Karma című albumuk után Fulber is távozott, helyét Chris Peterson vette át egy album erejéig, 2003-ban ugyanis Fulber újból csatlakozott Leebhez, és már együtt adták ki legutóbbi albumukat.

Pályájuk során rengeteg vendégénekessel dolgoztak együtt, három férfi előadón kívül főként női vokalistákkal, így például a Sixpence None the Richer-tag Leigh Nash-sel, a svájci Lunik-frontember Jaëllel és Emily Hainesszel, a Metricből. Sarah McLachlan énekelte fel Legismertebb dalukat, a Silence-t, mely az évezredforduló tájékán a híres remixereknek köszönhetően (dj Tiësto, Satoshi Tomiie, Airscape, Fade) a klubokat is meghódította.

Delerium: Silence (Live)

Legújabb, Nuages Du Monde című lemezükön Koran Ahluwalia pandzsábi énekes, Isabel Bayrakdarian örmény énekesnő - akit a Gyűrűk Ura-filmben is hallhattunk -, valamint Baryakdarian müezzinénekes teszi gazdagá a hangzást egyfelől. Másfelől pedig a Faithless énekese, Zoe Johnston, valamint az elektronikus zenei színtér igazi nagyágyúi, Kirsty Hawkshaw, valamint az Orbital, BT és Tiësto.

A Delerium zenéje úgy működik, mint egy rendkívül erős, magával sodró filmzene, amelyben a helyenként indusztriális hangzásra jellemző erő, másrészt a rádióbarát kifinomultságú elektronika a középkor egyházi zenéjének az átszellemültségével, valamint a világzene legkiválóbb és legkülönlegesebb énekeivel párosul.

A bulin hazai színeket a Turbopauza és dj Oleg képviseli, jegyek elővételben kétezer forintért kaphatók, míg a helyszínen háromezer forintot kóstálnak.

party.[origo].hu

Delerium: Aria