Aki a herceg hangján szólal meg

Vágólapra másolva!
Jövő hét kedden az A38 vendége lesz Bilal, aki viszonylag rövid pályafutása során a legjobb férfi soulénekesek közé emelkedett, miközben megőrizte hiphop-gyökerű, sodró rhythm & blues világát. A Hiphop.hu ajánlója.
Vágólapra másolva!

Persze, ha valaki elvégzi a New York-i konzervatórium dzsessztanszakát, attól önkéntelenül is magas színvonalat várunk el. Erykah Badu fedezte fel Bilal tehetségét, nem volt nehéz, mivel neki is írt kezdetben Bilal, majd keleti parti rapperekkel kezdett közösködni (The Roots, Mos Def, Common, Guru - a Streetsoul albumon).

Máris a legjobbak társaságába keveredett: tagja a Soul Aquarius kollektívának, Erykah Badu, Mos Def, Q-Tip, D'Angelo és a Roots zenei főnöke, Ahmir "?uestlove" Thompson mellett. A 22 éves Bilal Sayeed Olivernek fiatal kora ellenére elképesztő a hagja, különösen a falzettje.

Nála valóban érvényes az énekhang mint hangszer közhely. Elsősorban Prince, továbbá Ella Fitzgerald és Nina Simone hatása formálta Bilal stílusát - öndefiníciójához, mely szerint közkedvelt, intelligens, buja és eleven, alig lehet hozzátenni valamit.

Debütáló lemezén, a 1st Born Second című albumon ott az első kislemezslágere, a Soul Sister - az egyik legjobb idei férfiballada, amelyhez a hiperaktív és hibázni képtelen Dr. Dre most is fülbemászó slágereket kreált (a funkys Fast Lane-t és a Sallyt).

Az elveszett szerelemről szóló Reminisce-ben illusztris dumaládák (Mos Def és Common)segítik Bilalt, de kapunk reggae-t (Home), és önostorozó szövegeket is ("bárcsak ne én lennék néha, bárcsak tiszta lennék néha" - énekli a Sometimes című dalban).

Az amerikai zenészen kívül fellép Boogie! és dj Feaky D is, jegyek elővételben kaphatók az A38 jegypénztárában kétezerötszáz forintért, a helyszínen ötszáz forinttal drágábban.

Hiphop.hu

Bilal: Fast Lane (Remix)