Fehérbe borul a világ

Vágólapra másolva!
Sensation partyt első alkalommal Hollandiában rendeztek 2000-ben, és rögtön mintegy húszezren táncolták végig. Az immár hetedik esztendeje teltházas, negyvenezer fős bulik után eljött az idő, hogy idén először valódi világkörüli turnéra induljon a Sensation White.
Vágólapra másolva!

A holland ID&T szervezőcsapat 1991-ben jött létre, az első időkben főként hardcore techno rendezvények, válogatáscédék és lemezek kiadása kötődött a nevükhöz. Tíz év után döntöttek úgy, hogy másfajta álmokat is valóra váltanak.

Mint azt Irfan van Ewijk a party.origo.hu-nak adott korábbi interjújában elmondta: "jártuk az országot a megfelelő helyszín után kutatva, és akkor megláttuk az Amsterdam Arenát. Rögtön éreztük, hogy egy fedett futballstadion optimális hely, bár eleinte voltak kétségeink az elképzelt rendezvény nagysága miatt."

Úgy érezték, "valami különlegeset kell létrehoznunk, ami méltó az Amsterdam Arena monumentalitásához. Olyat akartunk, amihez fogható eddig nem volt a partykultúrában."

A 2001-es évtől bevezették a kötelező fehér ruhát, és ettől kezdve a Sensation White partyk meghódították a holland közönséget. Ekkortól válik mottóvá a Be part of the Night - Légy az éjszaka része! szlogen, mely felszólítás annyira bejött a partyzóknak, hogy elővételben három hét alatt elfogyott az összes jegy - mintegy negyvenez darab, és azóta sem adják alább a közönség létszámát illetően.

Az alapötlet azóta is változatlan: egy hatalmas arénában csak fehérbe öltözött emberek táncoljanak, bulizzanak - mindezt persze lehengerlő hang- és fénytechnikával megfejelve. A kezdeményezés olyannyira kinőtte magát, hogy 2002-től már Sensation Black partykat is rendeznek, kizárólag Amszterdamban a fehér partyt követő hétvégén. A sajtó ekkor ragasztotta rájuk a Világ vezető dance-rendezvénye titulust.

2003-tól, tartva magukat a fehér koncepcióhoz, újabb tematikus programokkal jelentkeznek, így azóta a Négy őselem, a Görög istenek, a Jövő és egy Űr-show díszleteivel várták az odalátogatókat. A 2004-es évben már világszerte érkeznek a partyzók, elővételben rekordidő alatt, mintegy két és fél óra alatt elfogynak a jegyek.

Innentől kezdve nyitnak a többi ország felé is: Hollandia mellett 2005-ben már Belgiumot és Németországot is meglátogatta a Sensation csapata. Idén igazi világkörüli turné következik: március nyolcadikán Santiago de Chileben tartották első Európán kívüli partyjukat.

Sensation White 2005 Amsterdam