Kultiplex: újabb tüntetés csütörtökön

Vágólapra másolva!
Csütörtök délután négy órától zenészek, szimpatizánsok és rajongók tartanak demonstrációt a Kultiplex melletti Markusovszky téren lévő parkban. A kulturális központ megmaradásáért szervezett eseményen felszólal több közéleti személyiség, valamint fellép a budapesti alternatív zenei szubkultúra számos művésze.
Vágólapra másolva!

Jakab Zoltán, a Kultiplex progamszervezője elmondta, az eseménynek az ad apropót, hogy múlt héten a IX. kerületi önkormányzat erőszakkal elfoglalta a Kultiplexet. Ez volt az utolsó csepp a pohárban, ami miatt úgy érzik, hogy az egész underground érdekéért fel kell lépniük.

A rendezvénytől azt várják, hogy végre megmozul az említett szubkultúra, valamint a koncertek és az illusztris felszólalók nagyobb figyelmet irányítanak a problémára. Ezzel szeretnének a főváros kultúrpolitikájára nyomást gyakorolni, mert úgy érzik, a döntéshozók nem állnak ki eléggé az undergroundnak helyet adó intézmények mellett.

Mint sajtóközleményükben megfogalmazták, az önkormányzatok a kormány hathatós közreműködésével az elmúlt években egymás után záratták be az alternatív zenéknek és létformáknak helyet adó intézményeket. Megszűnt az Almássy téri szabadidőközpont, a Lágymányosi-öbölből való elüldözése után ismét költözni kényszerült a West Balkán, hamarosan vége a Benczúr-klubnak, és most a Kultiplex van soron.

Budapesten alig találni már olyan helyet, ahova a nagy lemezcégek által reklámozott zenék nem jutnak el, és amely az undergroundnak helyet ad. Jakab Zoltán véleménye szerint az alternatív az ő értelmezésükben valami olyan produktum, amely nem folyik a tömegmédiából, és nem kap annyi támogatást.

Emellett kérdésünkre elmondta azt is, hogy a rendezvény előkészítésén túl az ügyvédeik is dolgoznak a Kultiplex jövőbeli sorsán. Továbbra is tartják magukat a birtokháborítás tényéhez, és azért harcolnak, hogy cseretulajdont kapjanak, vagy - aminek személy szerint is a legjobban örülne - megmenekíthető legyen az épület, és tovább űködhessen benne a Kultiplex.

A csütörtöki eseményen felszólal Grunwalsky Ferenc, a Magyar Mozgókép Közalapítvány elnöke, Vécsy Tibor, a Korai Öröm és a Dublőrz együttes frontembere, valamint Bárdos Deák Ági, a Kontroll Csoport és az Ági és a fiúk énekesnője. Beszédet mond az ügy iránt az első pillanattól fogva elkötelezett Bakács Tibor Settenkedő, sőt a szervezők várják Nagy Ferót és Novák Pétert is.

A Kultiplex melletti parkban csütörtökön négy órától folyamatosan zenekarok lépnek fel. Köztük a hazai dub-rock élenjáró képviselői, az improvizatív live acttel készülő Dublőrz, a hiphop nagyszájú, szókimondó szövegelőiként ismert, Bobakrome-mal kiegészült Wacuumairs és az Akkezdet Phiai.

Később hallható lesz több dj-szett, így többek között az Anima Sound System, a Love Alliance Sound System, a PASO, a Negative Art Metal és a Tesco Disco lemezpörgetői, valamint a Korai's Banditosból dj Tibiota és dj Ritmo tesznek fel.

party.[origo].hu

A Kulti bezárása ellen