Terítéken a legális drog

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió drogügyi illetékesei megelégelték, hogy számos fesztiválon "legális ecstasy" néven árulják a piperzin-tartalmú szereket, melyek egyébként eredetileg féreghajtó macskagyógyszerként szolgáltak. Egy éven belül alaposan meg kell szigorítani az egyébként legális szer forgalmazását. A Housemusic.hu cikke.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt években világszerte nagy népszerűségnek örvendett a PEP, melyet többek között "legális ecstasy" néven emlegetett a partyközönség. A piperazinok forgalmazását azonban egy friss Európai Uniós rendelkezésnek köszönhetően a tagállamoknak szabályozniuk kell.

A BZP-t (1-benzilpiperazin), a PEP-ek aktív stimuláns hatóanyagát az EU lisszaboni kábítószer-ügynökségének utasításai alapján a továbbiakban szigorú szabályozás alá vonják az uniós tagállamokban. Az indoklás szerint "élénkítő hatása, valamint az egészségre ártalmas tulajdonsága" miatt, mivel "egészségre jótékony hatása nem ismert."

A BZP-t eredetileg macskáknál használták féreghajtó szerként. Éberséget és eufóriát válthat ki, de más piperazinokkal keverve (ahogy a PEP-ben is előfordul) hallucinatív hatása is lehet.

Mivel klinikai körülmények között is igazolták, hogy a BZP-mérgezés következtében kialakulhatnak olyan mellékhatások, melyek a fogyasztóknál sürgős orvosi beavatkozás szükségéhez vezetnek, az Unió egy éve hatástanulmányokat kért a BZP-ről. Ennek eredménye a mostani rendelkezés, mely alapján az uniós tagállamok egy évet kaptak a szabályozás kidolgozására és életbe léptetésére.

Housemusic.hu