A szentimentális ember-gép

Vágólapra másolva!
Az idén negyvenhatodik életévét betöltő Hideaki Ishii, azaz dj Krush harmadik látogatását tette hazánkban. Február 29-i jövetelének célja a tavalyi évben kiadott, háromszoros életművé-dvd-jének promótálása, illetve közelgő albuma néhány dalának bemutatása. Az ex-yakuza A38-on tartott sajtótájékoztatóján és koncertjén jártunk.
Vágólapra másolva!

Krush visszafogott jelenség, ez alkalommal se kék vagy hidrogénezett haj. Teljesen fekete öltözék, kalapban, szemüvegesen, így aztán a nyakában lógó hatalmas medál, illetve az ujján viselt pecsétgyűrűk nélkül joviális öregemberként hatna. Viselkedése visszafogott, japános, ha lehet ilyet mondani.

Tisztelettudó, amikor másokról beszél, és roppant megfontolt, minden esetben átgondolja mondanivalóját. Válaszaiban semmi konkrétumot nem említ, elkerülve minden beskatulyázást, és csínyján bánik a dícsérettel, negatív kritika személyekkel kapcsolatban el sem hagyja a száját.

Immár huszonöt éve a pályán dj Krush, 1992 óta szólóban építgeti karrierjét. Tavalyelőtt már kiadott egy válogatáslemezt Stepping Stones címmel, amelyen saját, legjobbnak ítélt dalait remixelte meg.

Az új életmű-dvd kiadásában is az játszott fő szerepet, hogy a régebbi felvételei már csak vhs-en érhetőek el. Ezért egyfajta visszaemlékezésképpen megosztaná a fellépései hangulatát azokkal a rajongóival is, akik esetleg élőben nem láthatják.

A party.[origo].hu kérdésére kifejtette, hogy új lemezének a címe Suimou Tsunenimasu, melynek jelentése: véget nem érő tanulás. Ez elsősorban nem az iskolai, hanem az egyes egyén életében létrejövő válaszutakat jelenti. Nagyon fontos, hogy ezeket mindig tisztán lássa az ember, és soha ne adja fel.

Nem sokan tudják róla, két lánya van, bár mindig is fiút szeretett volna, de saját bevallása szerint kibabrált vele a sors. Nemrég egyik lánya férjhez ment, és fiút szült, így most arra a legbüszkébb, hogy nagypapa létére is még dj lehet. Soha nem jutott eszébe, hogy másokat tanítson, irtózik is a gondolatától, de az unokájának nagyon szívesen megmutatná egyszer a dj-zés tudományát.

Dj Krush: Drum (Ko-no-Michi) részlet a DVD-ről

Rengeteg dolog inspirálja, szabadidejében sokat olvas, főként japán regényeket és novellákat forgat a kezében. Az olvasásból tanulja talán a legtöbbet, a könyv felépítésének analógiájára párhuzamot tud vonni a zenekészítéssel. A sok utazás mellett inspirálólag hat rá a fényképek nézegetése, az utazás, a gyerekekkel való találkozás, és kedvenc hobbiját, a horgászatot is rendszeresen űzi.

Meditatív jelenség, fellépései során is a fejében lévő dolgokra koncentrál, azokat próbálja meg átadni hallgatóságának. Éppen ezért a dj-zés alatt nem is szűrődik be sok minden, néha észleli a közönség reakcióit, de elsősorban a saját magában leképződött dolgok mentén játssza a zenéit.

Zenekészítés közben is hasonlóan működik, de abban meghatározó szerepet játszanak a körülötte lévő dolgok és események. Nem tudja függetleníteni magát attól, hogy a világban háborúk zajlanak, vagy hogy lakóhelyén, Tokióban éjjel gyerekek ölik meg saját szüleiket, s amíg ez a helyzet, nem képes elrugaszkodni a realitástól, és vidámabb dalokat készíteni.

Saját zenéiben is felhasználja a japán kultúrát, nem tud függetlenedni attól, de igyekszik érthetővé tenni mindenki számára. A ritmus tetejére rákeverni a samiszen vagy az enka-stílus hangzását, aztán pedig úgy átdolgozni, hogy eltűnjenek valamennyire ezek a kulturális különbségek.

A zenészek közül leginkább a dzsessz-szcénában tekinthető Miles Davis a példaképe, ő az, akitől a legtöbbet tanulta személyesen is. Egyszer ő is meg fog halni, nem tudja, hogy a mennybe vagy a pokolba jut, de ha az előbbibe kerülne, akkor mindenképpen magával vinné a lemezjátszóit és a keverőt is, tudjon ott játszani az embereknek.

Forrás: [origo]