Aki iskolakerülőből lett világsztár - megvannak a nyertesek

Vágólapra másolva!
Közelebb az ötvenhez, mint a negyvenhez, mégsem kopik varázsa, a köréje kialakult kultusz mintha csak növekedne. A legendás Danny Tenaglia április 18-án, pénteken a Studióban lép fel, a party.[origo].hu által is támogatott bulin.
Vágólapra másolva!

A dj-ként és producerként egyaránt tisztelt Danny Tenaglia 1961. március 7-én született New Yorkban, tipikus olasz-amerikai család sarjaként. Gyerekkorában gitáron és szaxofonon játszott, de az iskola helyett legszívesebben a környék lemezboltjaiban lógott.

Tízéves korában ugyanis elővigyázatlan szülei egy bakelitlemezzel ajándékozták meg, mire a srác hamar zenefanatikussá vált. A padban való egésznapos ücsörgést hamar megunta, tizenhét évesen befejezte iskolai pályafutását, és inkább a zenélésnek szentelte életét.

Danny alászállt a helyi lemezboltok legmélyebb bugyraiba, mániája gyűjtőszenvedéllyel társult: különleges, unikumnak számító megjelenésekre vadászott, legtöbbször inkább a B-oldali számokat preferálta az A-oldal helyett.

Ekkoriban olyan zenészek munkái hatottak rá, mint a philly soul hangzást képviselő The Trammps, a "soul lelkének" tartott Motown-előadó, Marvin Gaye, az afrikai trombitás Hugh Masekela, és az akkor kialakulóban lévő diszkó ifjú producere, Giorgio Moroder.

Tizenhárom évesen hallotta élete első mixkazettáját, és attól fogva ő is elkezdte otthon a lemezek egymásra keverését. Egy évre rá debütált a dj-pult mögött egy klubrendezvényen, majd több helyen is megfordult. Első rezidenciáját egy görkoris diszkó lemezlovasaként szerezte meg, a hetvenes évek végén.

1979 egyik éjszakáján leugrott az egykori teherautó-szervizből átalakított híres-hírhedt melegklub, a Paradise Garage partyjára, ahol annak ismert lemezlovasa, Larry Levan gyakorlatilag mindent játszott. Vegyes szettjeiben diszkót, soult, gospelt, rockot, reggae-t, európai electropopot, de még elvont krautrockot is hallhattak az odalátogatók.

Ebből a stiláris eklektikából fejlődött ki a legtipikusabb New York-i dance-műfaj, a house "unokatestvére", az erőteljes gospel-hatásokkal megbolondított garage. Danny a klubban találta meg álmai netovábbját, magával ragadta a Levan által képviselt egyedi hangzás és a klub hangulata.

Danny Tenaglia: Elements [The Voice]

Ám a nyolcvanas évek közepére kifulladó partykultúra a Paradise-t is bezárásra kényszerítette, és Tenaglia meg sem állt a floridai Miamiig, ahol bemutathatta, milyen a dögös, klasszikus New York-i és chicagói house-hangzás. Ekkoriban kezdte produceri munkáját, első zenéje, a Deep State alteregó alatt kiadott Waiting For A Call underground slágerré vált.

Ezt egy hip-house szám, az Everybody Get Down követte, valamint egy remix a Double Dee olasz zongorákkal megfuttatott house-himnuszából, a Found Love-val. Ám öt év alatt beleunt abba, hogy jóformán csak dj-ként ismerik el, így aztán visszatért szülővárosába, hogy produceri munkájába több erőt fektessen, és remixek sorát készítse el.

Tagjává vált annak a főként New York-i dj-ket és producereket (többek közt Junior Vasquez, Murk és Deep Dish) tömörítő csoportulásnak, amely továbbfejlesztette az akkori modern house-hangzást. Még több deep, sötét és dubos hatással operáltak, de akár kemény tribalritmusokat, technóriffeket és a garage vokáljait is előszeretettel használták.

Kimara Lovelace : Only You (Danny Tenaglia Remix)

Az igazi áttörést a '93-as The Daou Surrender Yourself-je hozta meg számára, majd Hard & Soul címmel 1995-ben a Tribal Records adta ki első szólóalbumát. Ekkor vált underground alkotóból világszerte is elismert dj-vé és producerré - azóta több mint kétszáz trekket készített.

Hála néhány sikeres maxilemeznek - Music Is The Answer, Elements - és újabb szólóalbumának (Tourism, 1998), tekintélye azóta sem kopott. Remixeinek listájával egy telefonkönyvet is meg lehetne tölteni - hogy csak a mainstreamből szemezgessünk: Madonna, Pet Shop Boys, Blondie, Cher, East 17, Faithless, Garbage, Janet Jackson, Michael Jackson, Jamiroquai, Lisa Stansfield...

Megkapott minden díjat, amit elektronikus zenész megkaphat, sőt a Depeche Mode I Feel Loved-jánakfeldolgozásáért még Grammy-díjra is jelölték 2002-ben. Egyes New York-i klubokban ma is rezidens, ami arrafelé nem a mindenkori sztárvendég előtti felvezető pozícióját jelenti, hanem magát a fő produkciót.

Danny Tenaglia 2006-os fellépése az Angels Of Love-on