A milliárdos kaméleon - megvannak a Chamillionaire-nyertesek!

Vágólapra másolva!
Az amerikai hiphopper Chamillionaire huszonkilencéves korára Grammy-díjjal büszkélkedhet. Az amerikai rapper és énekes exkluzív koncertet ad jövő héten a Kaméleon Klubban, ugyanis Európából csak hazánkban lép fel. Kisorsoltuk a jegyeket.
Vágólapra másolva!

Hakeem Seriki, a kaméleon és a milliomos nevéből összeeszkábált művésznév viselője nehezen indult a hiphop rögös, talán nyolc mérföldnél is hosszabb útján. Nigériai muszlim édesapja és amerikai származású keresztény édesanyja vallásuk miatt ellenezték a rapzenét, ám idejekorán elváltak, így a texasi Houston városába költöztő Chamillionaire-nak semmi se állt útjába.

A válás miatt fiatalon sanyarú helyzetbe került legidősebb gyerek tartotta el a családját: szinte minden munkát elvállalt, és néha véradásból szerezte meg a család betevőjét. Zenei karrierjét 1998 körül kezdte, amikor is mixkazikat kezdett készíteni, és azokkal lépett fel rendezvényeken Paul Wall nevű barátjával.

Olyan jól ment nekik, hogy a környék egyik dj-je, Michael "5000" Watts is meghívta őket rádióműsorába freestyle-ozni, majd felkérte őket, hogy rappeljenek egy mixkaziján is. Leszerződtetette őket Swishahouse nevű csapatához, hamarosan hírük terjedt a környéken, vendégszereplésre hívták houstoni előadók saját mixkazijaikra.

Persze keveselték a pénzt, amit kaptak Watts-főnöktől, így aztán Paul Wallal hamarosan megalapítja a The Color Changin' Click nevű formációt. Leszerződnek a Paid in Full kiadóhoz, ahol 2002-ben kiadják első albumukat Get Ya Mind Correct címen.

Több mint százezer példányban fogyott el, és a Source magazin az év független albumának kiáltotta ki. A második album előkészületei folytak, amikor is szakmai nézeteltérések miatt szakít paul Wall jóbarátjával, valamint a Paid in Full kiadóval is. Rájön, hogy saját kiadója révén tudja leginkább profitját maximalizálni, ezért megalapítja saját Chamillitary kiadóját.

Chamillionaire: Turn It Up

2005-ben adta ki első szólóalbumát saját kiadója valamint az Universal Music gondozásában. A The Sound of Revenge a Billboard lista tizedék helyén landolt. Rajta a Scott Storch producerkedésével és Lil' Flip vendégszereplésével elkészített Turn It Up, vagy a Bone Thugs-n-Harmonyból ismert Krayzie Bone-nal közösen előadott Ridin.

Utóbbi dal a Billboard százas listájának élén kezdett, nem csoda, hogy a tavalyi Grammy-díjat évben nyertek vele a Best Rap Performance by a Duo or Group kategóriában. A Ridin egyébként számos díjat nyert még, a World Music Awardon át az MTV Video Music Awards zsűrijéig mindegyik kategóriája legjobbjának találta a 2006-os évben.

Chamillionaire: Ridin' dirty

Külön érdekesség, hogy a dal paródiáját White and Nerdy címmel elkészítette a leginkább zenebohóc szerepében tisztelgő Weird Al Yankovic. Később videóklippet is forgattak hozzá, és Chamillionaire-nek állítólag annyira megtetszett a dal, hogy saját myspace-oldalára is feltette.

A bónusz dalként hozzácsapott Grind Time az NBA Live '06 videójátékban is szerepelt, valamint az album platinalemez lett. Következő év elején kiadtak belőle egy cenzúrázott változatot is, és a nagy sikerhez hozzájárulhatott, hogy a fentieken kívül Natalie, Bun B, Lil Wayne, Pastor Troy, Killer Mike, Scarface és Rasaq is vendégszerepelt rajta.

A tavalyi év szeptemberében adta ki második, Ultimate Victory című nagylemezét, melyen ismét nagyágyúkkal dolgozott együtt. UGK, Krayzie Bone, Lil Wayne, Famous, Tony Henry, Devin the Dude. Az albumról két kislemezt másolt ki eddig, elsőként a Hip Hop Police-t, melyen Slick Rick közreműködik, valamint a Won't Let You Down-t, melyen K-Ci énekel.

Emellett tervezi Famous és Yung Ro társaságában egy új banda, a Money, Power, and Fame megalapítását, de Chamillionaire nem vesztette el underground gyökereit. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy mixkazijait továbbra is készítgeti, a Mixtape Messiah sorozatának negyedik része hamarosan kapható lesz.

Chamillionaire: Hip Hop Police