Csábító parazita

Vágólapra másolva!
Niklas Worgt megannyi művészneve közül (Dredl Kibosh, Frauds In White, Sonstware) mára szinte mindegyiket elhagyta, ám egyúttal zenei stílusa is egyre kiforrottabbá vált. Jelenleg is futó projektje, a Dapayk hangzásvilága - önmeghatározása szerint - a minimál, az elektronika és a tört ütemek egyfajta tüskés hibridje. Ebből ad ízelítőt pénteken, a Monóban.
Vágólapra másolva!

Niklas 1993-ban kezdett zenéket írogatni, a drum'n'bass, a breakbeat, a pumpálós techno és a tech house határvidékeit fedezve fel. Elsőként Frauds in White nevű alteregója született meg, a kilencvenes évek közepén még gyerekcipőben járó német törtütem-szcénában drumandbass live actként lépett fel.

Sonstware-ként partykon rezidenskedett, majd a kilencvenes évek végén váltott a Dapayk névre. Hamarosan megjelentette első kiadványát is, majd sorban a többit, amelyek a Mo's Ferry kiadó védjegyeivé váltak.

2005-ben új formációt hozott létre barátnőjével, a divatmodell-énekesnő-színésznő Eva Padberggel. A Dapayk&Padberg ötvözi a minimált, a modern elektronikát és a tört ütemeket a poppal, mégpedig olyan sikeresen, hogy öt kislemez után kiadott első közös albumukat, a Close Up-ot az egekig magasztalta a szaksajtó.

A lemez egyebek mellett a Groove, de a DE:bug és a Raveline magazinok évértékelő listáinak első tíz helyezettje között landolt - csakúgy, mint 2007-es közös produkciójuk, a Black Beauty. Dapayk pedig a legkeresettebb producerek között találta magát.

Manapság egykori iskolatársával, Jan Langhammerrel közösen a Mo's Ferry két címkéjét, Fenout és a Rrygulart vezeti. Oly sok év után újabb művésznevet is kitalált, így a Dapayk mellett Marek Bois néven is kiad zenéket a Trapez és Rrygular kiadóknál.

Dapayk 2006-os első szólóalbumának megjelenése után a legjobb producer, live act és nagylemez kategóriában tarolt a német Groove magazin top tízes listáján. Számos kiadónál (Karloff, Fenou, Orac, Contexterrior, Friends Of Tomorrow, Resopal) kijöttek zenéi, majd Dapayk Solo álnéven 2006-ban debütált, Impulsion Parasite című duplalemezével.

A pénteki Lick The Click!-en, a Mono Clubban live acttel mutatkozik be a hazai minimál méltán híres triumvirátusa (Isu, Crimson, Chrom) vendégeként.

Dapayk Solo: Uma

party.[origo].hu