Bossa Nova: ötvenen túl is csábító

Vágólapra másolva!
Nicola Conte, a világ nu jazz-színterének legaktívabb tagja évek óta párhuzamosan dj-zik, zenét szerez és producerkedik. Az idei évben szelektori képességeit helyezi előtérbe: arra vállalkozott, hogy az idén ötvenedik születésnapját ünneplő bossa novát méltón felköszöntse Viagem névre keresztelt válogatáslemezével.
Vágólapra másolva!

A klasszikus zenén nevelkedett, olasz származású Nicola Conte a kilencvenes évek végén újjáéledő easy listening-, nu jazz-, samba- és bossa nova-láz egyik motorja. Elsősorban neki köszönhető, hogy az ezredfordulóra a dzsessz sikeres fúziót hajtott végre a modern tánczenékkel.

Alapembere a dél-olaszországi Bari városában tevékenykedő, az acid jazz felélesztésében döntő szerepet játszó Fez kollektívának. Ide tartozik a Balanco, a Paolo Achenza Trio, a Quintetto X, a Fez Combo, az Intensive Jazz Sextet, de az ő közreműködésével születtek a kiváló énekesnő, Rosalia De Souza szólóalbumai is.

Emellett vezetője a nu jazz-színtéren olasz zenéket promótáló Schema kiadónak, és igazi lokálpatrióta: előszeretettel mozog az otthonos itáliai közegben, segíti az ottani zenészeket. 2000-ben jelent meg első önálló albuma, a Jet Sounds. Az album legnagyobb durranása a Bossa per due, de a többi dal is kiérdemelné a sláger státuszt.

A Jet Sounds számainak remixei két év múlva megjelentek egy lemezen, majd Conte 2004-ben újabb szerzői albummal jelentkezett. Az Other Directions, melyen az olasz dzsessz-szcéna kiemelkedő alakjaival dolgozott együtt, nem vált meg a régi recepttől: még több dzsessz és dél-amerikai ritmus. Nicola Conte sikerét mi sem mutatja jobban, mint hogy ez immár a legendás kiadó, a Blue Note gondozásában jelent meg.

Hazánkban többször is dj-zett már, tavalyi pedig élőben, egy öttagú zenekarral is fellépett. Idén egy különleges válogatáslemezzel jelentkezik, melyen arra vállalkozott, hogy az idén ötvenéves bossa nova (1958-2008) tiszteletére összeválogasson a műfaj legkiválóbbjaiból egy lemeznyire valót.

A sorozat első darabjának szánt, a Far Out Recordingsnál február 25-én megjelenő Viagem a Blue Note kiadó bossa nova- és szambafelvételeibe enged betekintést. Az egyedi válogatás teljes mértékben Nicola Conte ízlését tükrözi, és már csak amiatt is különlegesnek mondható, hogy a producer elsősorban ritkaságnak számító, független kiadók kiadványaiból szemezgetett.

"Ezt a zenét mára teljesen elfeledték. Az akkordok, harmóniák hangzása, ahogy a ritmusszekció megszólal - ilyen zenét senki nem készít mostanság. Persze lesznek a lemezen olyan klasszikus dalok, melyeket ismerhetik az emberek, de a legtöbbjüket bizonyára nem. Ezek sokkal mélyebb zenék, mint azt a legtöbben elvárnák egy brazil lemeztől" - mondta Conte.

party.[origo].hu

Nicola Conte: Bossa per Due