Kínai nemzeti hiphopot!

Vágólapra másolva!
A Dragon Tongue Squad az első olyan kínai hiphopcsapat, akik felléphetnek Angliában. Az éppen most zajló Chine Now fesztiválon Kirby Li, Crazy Chef, Little képviseli az eddig nem a rapéletéről híres országot.
Vágólapra másolva!

A China Now nevű fesztivál a napokban zajlik Angliában, melyen a Dragon Tongue Squad föllép, mégpedig a Royal Opera House-ban. A csapat büszkén vállalja, hogy a kínai hiphop rendkívüli módon különbözik a keményvonalas amerikai gangsta'raptől.

"Ez hiphop, sok-sok kínai hatással, olyannyira matinészerűek az előadásaik, hogy a rajongó fiatalokat szüleik is szívesen elkisérik, hiszen ők is élvezik" - írják róluk.

A csapat tagjai négy éve találkoztak egy pekingi mc-bajnokságon. Mindannyian jól beszélnek angolul, de a dalaikat csak kínai nyelven adják elő.

"Igazi mandarin hiphopot csinálunk. Hatással akarunk lenni a kínai zenére, mert ami most a mainstreamben van, az csak a buta szerelmes dalocskák, és kell már a friss hang"- mondják a csapart tagjai.

Nem csak a limonádé típusú dalokkal kell felvenniük a versenyt, hanem az egyre inkább teret hódító amerikai műfajtársaikkal is.

Azt tartják róluk, hogy együttesük csak akkor tud majd befutni, ha előszőr megnyerik a nyugati közönséget, és utána visszatérnek Kínába. Ennek ugyan ellentmond, hogy a világ valószínüleg kevéssé nyitott a mandarin nyelven szóló hiphopra.

A dalszövegeik a fiatal kínaiak életét dolgozzák föl, az inspiráció a mindennapi életből ered. A dalszövegek arról szólnak, hogyan változott világunk. Azt mondják például, hogy most már Kínában is leginkább a meggazdagodáson jár az emberek esze.

Pekingben

Az amerikai rapperek között oly népszerű témák, mint a drog, a fegyverek és az utcai erőszak, nem igazán értelmezhető a kínai kultúrában, így az egyezés valószínüleg csak a csajozás témakörében értelmezhető.

A magyar változat munkatársai

Pontosan tudják, meddig húzhatják ki a gyufát a kommunista párt cenzorainál. Több számukat ugyan már szétsípolták a rádióban, de a kínai nyelv, melyben a szavak értelmét nagyban befolyásolják a hangsúlyok, lehetőséget ad számukra, hogy egy kicsit más hangleejtéssel egy szó máris mást jelent.

A szakavatott fülek így is meghallják a háttérben az eredeti mondanivalót. A csapat nem beszél a drogokról, az erőszakról és különösen nem a politikáról. Azt mondják, egyszerűen azért, mert nem akarnak börtönbe kerülni.

party.[origo].hu