Új lemez a harsonás háziorvostól

Vágólapra másolva!
Richard Alexander Jung aka Dr. Ring-Ding, azaz Richie Senior a német reggae-, ska- és dancehall-szcéna meghatározó alakja. Sokoldalú tehetség, különböző zenei stílusokban is otthon érzi magát énekesként és pozánosként, mindemellett pedig a producerkedésre is jut ideje. Nice Again című új albumát nemrég jelentette meg a Kingstone Records gondozásában.
Vágólapra másolva!

Dr. Ring-Ding, a francia-német származású énekes-harsonás Münster városában született, ahol fiatal korában muzikális családja révén hamar a ritmusok rabjává vált. 1987-ben kezdte zenei pályafutását, elsőként Prof. Richie Senior álnéven harsonázott az El Bosso & Die Ping-Pongs formációban.

A korszak leghíresebb ska-bandája akkoriban kuriózumnak számított, mert kizárólag német szövegű dalokat énekelt. Első hallásra szerelem, mondhatnánk - Dr. Ring-Ding innen eredezteti a reggae iránti imádatát.

1992 karácsonyára ajándék gyanánt egy együttest kért (és kapott) magának, így alakult meg a tíz évig aktív Dr. Ring-Ding & The Senior Allstars. Öt album és számos kislemez mellett bandája együttműködött, például, Lord Tanamóval, Doreen Schafferrel és Vic Ruggieróval.

Ring-Ding nevét - mely a jamaikai szlengben nagy élvezetet jelent - egy Roland Alphonso-dalból kölcsönözte. Saját bevallása szerint fekete a lelke - mondhatni, egyike azon fehér bőrű előadóknak, akik megfejtették a reggae titkát.

Mániákusan vonzódik a különféle címekhez: professzorként, doktorként jelenik meg művészneveiben, annak ellenére, hogy iskolái nem jogosítják fel erre. Számos nyelven beszél, a francián és a németen kívül angolul, latinul és olaszul is tanult, nemrég a jamaikai patois nyelvjárást is elsajátította.

Szólóprojektjeiben leginkább reggae-dancehallt játszik, ám egy formációban énekel francia sanzonokat i, sőt van egy négy-ötfős dzsessztársulata, de szokott swinget és Frank Sinatrát is dalolni. Emlékezetes maradt Johnny Cash-feldolgozása, a Ring of Fire, amelyet a kilencvenes években felkapott német rap-rock zenekarával, az H-Blockxszal adott elő.

Legutóbb december közepén lépett fel hazánkban, a Ladánybene 27 Babylon Cirkusz című lemezének bemutatóján, amely albumra három számot énekelt fel, és a Judgeday egyik verzióját is ő vállalta be.

Persze harsonáját se akasztotta a szögre: leghíresebb kollaborációja a New York-i The Toasters vendégszereplése, de többek közt a 2006-ban újjáalakuló El Bosso & Die Ping Pongsszal is készített egy új lemezt. Számos közreműködővel és vendégzenésszel elkészített új szólóalbuma, a Nice Again hatvanhét percnyi tömény reggae és dancehall angol, német és patois nyelven.

party.[origo].hu

Dr.Ring-Ding vs Mashed Beans: Ruff like a rock