Fekete Konrád és az Ultrahang - márciusi Merlin

Vágólapra másolva!
Sokat ígér a Merlin márciusi elektronikus zenei programja. A tavasz első hónapjára jut brit breaker - Jnr. Hackshaw és Kosmik Neil -, kanadai minimalista - Konrad Black - és Ursula Rucker személyében egy hiphopra szövegelő spoken-word költőnő. De az idei Ultrahang Fesztivál is a Merlin falai között zajlik, március 21-től 25-ig.
Vágólapra másolva!

A múlt pénteken egy Tilos rádióból ismert programmal, az elektronikus zenét a literatúrával házasító Irodalmi Lépegetővel indította a hónapot a Merlin, mint partyszínhely.

Aztán múlt szombaton például a pécsi elektronikus zenei életet mutatta be Singas Projectestől, Zagasticostul és Punnany Massifostul, a Pécs Represents című programmal.

A Hypnosis breakbulisorozat máricius 9-i kiadása hozza az első külföldi vendéget a Merlinbe: az önmagát csak holografikus életformaként aposztrofáló Trigger-alkotócsapat két, a múlt évtized közepe óta dolgozó zenésze játszik.

Míg Jnr Hacksaw a techno felől közelít a breakhez, addig Kosmik Neilre inkább pszichedelikus zenék hatottak. Rajtuk kívül az említett Hypnosis rezidense, Grasshop, valamint Psure is föltűnik a lemezjátszók mögött.

Tizedikén, szombaton a Mélygarázs nevű bulin UK two-step garage, soulful house és dubstep szerepel a zenei étlapon Matzuga és Double M, valamint dj Pedro, Marka és mc Flow tálalásában.

A nemzeti ünneppel súlyosbított hétvégének is megadja a módját a Merlin. Az ünnepnapon, csütörtökön már másodszor fordul elő, hogy főiskolások által eljátszott, Szent Iván éjjelén című musical után a tilosos Diszkóvágás kettőse, Hifi Nyuszi és Badihali táncoltat diszkórobbanás korabeli és utáni lemezeivel.

Forrás: [origo]

Hifi Nyuszi

Tizenhatodikán a Monóból ismert minimál- és elektroklubest, a Lick The Click a kanadai Konrad Blackkel megerősített kiadása következik. Tizenhetedikén pedig egy óriási Bootleg Balhé kerül műsorra.

Az ezt követő héten, a kísérleti elektronikus zenéket fölkaroló Ultrahang Fesztivál foglalja el a Merlint, melynek két termében március 21-től, szerdától 25-ig, vasárnapig tartanak a programok. A műsor sokszínűségét mutatja, hogy az 55, egyaránt beskatulyázhatatlan stílusokban muzsikáló fellépő több ,mint egy tucat különböző országból érkezik.

Március záró hétvégéjén, ha nem is ennyi helyről repülnek Budapestre a szórakozóhely aktuális fellépői, de ismertségben talán fölülmúlják az Ultrahangon zenélőket. A külsős Debut által szervezett 30-ai (péntek) house-rendezvényén például az amerikai Demié lesz a húzó produkció.

De a hónap utolsó, éppen szombatra eső napja sem múlik katartikus élmény nélkül a Merlinben. Ekkor a spoken-word költészet philadelphiai királynője, Ursula Rucker hiphop- és funkzenékre mondja föl magvas társadalmi mondanivalóval bíró szövegeit.

Peter Poppara