Orbitális hegymenet

Vágólapra másolva!
Rendre különös izgalommal készül az ember egy jó kis gellérthegyi bulira - egyrészt a télen különösen meseszerű zúzmarával sűrűn rakott természeti kulissza, másrészt a partynak helyet adó erőd miatt, melyet maga báró Haynau táborszernagy terveztetett a Duna fölé, a dolomittömb legtetejére - pedig a bűnben megőszült néhai tömeggyilkos, nyilván nem bugis jókedvében álmodta meg a bazi kövekből összerakott monstrumot (hanem azért, hogy jól beparáztassa a bűnös Pestet). Most az Orbital fele, Phill Hartnoll, illetve a Simian Mobile Disco föllépése miatt túráztunk és táncoltunk a hegyen.
Vágólapra másolva!

Éjfél körül érkezünk, a sűrűn morgó taxis fogadkozik, hogy hajnalban a közelébe sem jön a kristályosra fagyott, üveghegyszerű domborzati elemnek - odabent szinte üres terem fogad, s ekkor még úgy tűnhet, hogy a kegyes nép sem bírt felserkenni a hegynek tetejére.

Azután ahogy Fine Cut Bodies (alias Kevin) egyre ravaszabb ütemeket pakolgat a lejátszóba, úgy terem mind több partyzó a tánctéren - a végén már Kevin és Killbert (akinek nyitószettjéről szerencsétlen módon lemaradtunk) egymásnak dobálja az elektroid megaslágereket, s láss csodát, szinte meg is telt a Citadella nagyterme.

Ezzel el is érkezett a megfelelő pillanat ahhoz, hogy megmutassa magát Phil, a tarfejű ifjabbik Hartnoll-fivér a már három éve nem üzemelő Orbital alapító tagja. Mezítláb, tekintetét a villódzó monitor és szeretett közönség között megosztva adagolja nekünk a zenét - természetesen laptopról.

Pattogós, katonás electro/techzenéket húz elő a kurzorral, s mikor már kellőképpen bemelegedett a publikum, jöhetnek a elektronikus zene történetének klasszikusai.

Előbb az eredetileg még 1989-ben, a papa kazettás magnóján rögzített Chime jól ismert szintigrúvja, majd a Halcyon+On+On, amit ugye a kedves mamának ajánlottak a szerető testvérek, aki egy időben, lelkes háztartási drogosként, kicsit sokat fogyasztott nevezett bivalyerős nyugtatóból.

S ha még lehet ezt tovább tekerni, erre meg jön egy olyan darab, amelyben megmarad a Halcyon+On+On Kirsty Hawkshaw-tól az egykori rave- később trance-dívától elemelt vokálja, majd még némi Bon Jovi-minta, hogy jót derüljön az ember.

Fotó: Partyphoto.hu
Fotó: Partyphoto.hu