Mozogj, állj föl, ne punnyadj!

Vágólapra másolva!
Aki Cave Sedem munkásságát nyomon követte az utóbbi időben, az tudja, hogy egyre több megjelenéssel büszkélkedhet, és skóciai dj-pályája is felfelé ível. A Housemusic.hu ezért úgy gondolta, elérkezett az idő, hogy itthon is minél többen megismerjék őt.
Vágólapra másolva!

Mikor kezdtél el komolyabban foglalkozni az elektronikus zenével?
- A dj-zés még a középiskola alatt kezdődött. Sulirádió és saját szervezésű underground-bulik (akkor még keményen technovonalon) volt az alap. Sokat köszönhetek Vörös Balázs barátomnak, aki elkezdte nálunk a bulik szervezését. Így ment ez pár éven keresztül; nagy szervezés, saját készítésű plakát, néha para a razzia miatt. De a bulikat még mindig emlegetik, akik játszottak, és akik ott lehettek. A komolyabb zeneszerkesztés kicsit váratott magára. Igazából 2006 júniusára datálnám. Akkor fogalmazódott meg bennem, hogy ha nincs sok esélyem fellépni a környéken, akkor megpróbálok valami számot összedobni. Az első valamirevaló szerzeményem egy remixversenyre készült. Egy Fiberlineaudio versenyre, eredmény nélkül. De később mégis saját szám lett belőle.

Hogyan jött a névválasztás?
- Sokan asszociálnak az angol cave, azaz "barlang" szóra. De nem ez a megoldás. Igazából latin eredetű, és egy szókapcsolat, mely magába foglal egy ókori mondást: "Óvakodj a széktől!" , szó szerinti fordításban. Mivel a mondásoknak ugye átvitt értelme van, ezért korántsem arról van szó, hogy féljünk a széktől. A mögöttes tartalom arra irányul, hogy "mozogj, állj föl, ne punnyadj!". Az interneten találtam egy "varázslószótárban", és egyből megtetszett, ráadásul tökéletesen jellemzi a stílust, melyet képviselek.

Több Edinburgh-i klubban is rezidensként dolgozol, és ott is élsz több mint egy éve. Melyek ezek és milyen stílust képviselnek?
- Itt a kluboknak általában nincsen saját stílusa. Szinte az összes úgynevezett eventeknek ad otthont, heti hét alkalommal. Most "csak" két helyen vagyok rezidens, az egyik a The Hive, ahol a Slashdot Event egyik házigazdája vagyok, a második a Red Club, itt a Red Star Insitiute-nál munkálkodom. Mindkettő havi egy-két fellépésre ad lehetőséget. A stílus pedig röviden: minden ami techno, underground, és dubstep. Nem egyszer jártam úgy, hogy rákérdeztem a dj-társaimnál, hogy hallották-e ezt és ezt a számot ettől és ettől? A válasz mindig ugyan ez volt: nem. De mégis ők is olyan zenéket pakoltak föl, hogy csak néztem! Na, én erre értem, hogy underground.

Cave Sedem & Skitish: 2gether

Magyarországon is zenéltél, mielőtt kiköltöztél, hogyan jellemeznéd a két partykultúra közti különbségeket?
- Igazából nehéz összehasonlítani, mert itt a progresszívvonal nem igazán olyan élénk, mint otthon. Persze az is igaz, hogy nem igazán abban a környezetben mozgok. Nekem az volt a tapasztalatom Magyarországon, hogy mindenki elkezdett táncolni, ha feltettem egy kicsit progisabb lemezt. Mivel nekem annyira nem stílusom, nem nagyon rakosgattam az ilyen lemezeket, így beskatulyáztak, hogy Cave technót játszik. Kijöttem, és itt megtaláltam, amit kerestem. Nyitottak az újra, és a zene azért zene, mert valamit megmozdít mindenkiben. Most kezdem csak észrevenni, hogy otthon is megmozdult a szcéna. Persze nem ismerek mindenkit, de Skitish és Slide munkássága ezen a téren korántsem elhanyagolható. A partykultúrára egy nagyon jellemző dolgot tudnék példának : itt együtt táncol a rocker a minimalista emberrel. Jóleső érzés, hogy nem az a lényeg, miben különböznek, hanem hogy mi a közös bennük és a buliban a zene az.

Ha kíváncsi vagy arra, mi inspirálja Cave-et, illetve kik a kedvencei, látogass át a Housemusic.hu-ra, az interjú ott folytatódik!

Housemusic.hu