Cigány istenek és latino-ska

Vágólapra másolva!
Mint már hírt adtunk róla bezár a West-Balkán (persze nem kell megijedni, hamarosan újranyit egy új helyen), de még ebben az évben utoljára nevéhez hű latin-roma fesztivállal az Akanakkal jelentkezik az év utolsó napjaiban december 28-30. között.
Vágólapra másolva!

A harmadik Akanak Fesztivál hagyományaihoz hűen most is főként a romazene legnevesebb előadói közül hoz el néhányat a West-Balkán színpadára.

A cigány néphagyományokat, ezen belül az énekelt és hangszeres népzenét összegyűjtő és feldolgozó Ternipe műsora indítja pénteken, december 28-án a háromnapos fesztivált.

Őket követi a Franciaországból érkező Yorgui Loeffler Trio, akik a gitárzene cigányvirtuóz istenét, Django Reinhardot élesztik újra, s nem tagadják vallásos tiszteletüket sem a mester iránt.

A fesztivál második napján a magyarországi és határontúli cigány kultúra letisztult, archaikus tánc- és zenei kultúráját bemutató, húsztagú, nemzetközi hírű Khamoro táncegyüttes műsora nyitja meg az estét, majd az erdélyi Nadara zenekar koncertje következik.

Muzsikájuk igazi kulturális olvasztótégely: székely, román, cigány és szász hagyományok ötvöződnek, megtoldva flamencós hangulatokkal és balkáni ritmusokkal.

A fesztivál befejező napjának első fellépőjeként a népszerű Romano Drom pörgeti föl az egybegyűlteket. Zenéjükben a szájhagyományokra épülő, anyanyelven énekelt dalok viszik a fő vonalat, persze modern hangzásvilággal.

A hagyományos "kanna és kanál" hangjátékukat, erős gitárok, bőgő és tangóharmónika teszi teljessé. Őket a Franciaországból érkezett La Familia követi, akik a ska és latin hangulatot hihetetlen dél-francia zenei energiákkal dúsítjáák. Ráadásul éppen új album előtt állnak, így ezt is letesztelik majd rajtunk.

party.origo.hu

Yorgui Loeffler Trio