Káosz Robert Moog hagyatékában

Vágólapra másolva!
Billy Corgan a Smashing Pumpkins zenekar énekese csatlakozott ahhoz az alapítványhoz, amely Moog szintetizátor-múzeum létrehozásán munkálkodik. Az elketronikus zenék egyik atyjának tartott Robert Moog 2003-ban hunyt el, kissé zavaros archívumot hagyva maga mögött.
Vágólapra másolva!

A hangszer, amely 1961-es megjelenése óta szinte soha nem vesztett népszerűségéből, most újra reneszánszát éli. A két évvel ezelőtt agydaganatban elhunyt Robert Moog egy kicsit kusza örökséget hagyott hátra, az alapítvány most ennek rendezésével próbálja fenntartani az örökséget.

Billy Corgan most csatlakozott a Robert Moog Alapítványhoz, hogy segítsen a múzeum létrehozásában. Az énekes szerint Robert volt az, aki már a hatvanas években is tudta, az elektronikus zenéé jövő.

A szakértők azt mondják, a feltalálónak nem csak a zenére volt hatása, persze ezt a hangszert szinte az össze s zenei stílusban használják a hiphop-tól a rockig, hanem sajátos filozófiát kreált, amit csak az érthet meg, aki meghallgatja, hogyan is szól egy Moog.

A történet szerint az első, nagy tömegek számára is elérhető szintetizátor létrehozásához vezető első lépést Robert Moog tette meg 1961-ben, amikor is egy egészen eredeti elektronikus hangszer, az orosz Léon Theremin által 1919-ben meg-alkotott Theremin sorozatgyártásába kezdett.

1963-ban egy új hangkeltésre alkalmas áramkör terveit fektette le, majd az 1964. szeptemberi Audio Engineering Society Convention kiállításon már be is mutatta azt. Nem sokkal ezután belekezdett a szintetizátorok gyártásába.

Bob és a Minimoog

Mick Jagger 1967-ben rendelt meg egy nagy moduláris rendszert (ezt a rendszert egyetlen filmzene készítésénél használta, majd később eladta a német kísérleti elektronikus zenét készítő Tangerine Dream zenekarnak). Az átütő sikert Carlos Switched on Bach albuma hozta meg, amely Bach szerzeményeit dolgozta fel elektronikus formában.

A hetvenes években a nagy rendszerek helyett viszont egyre inkább szempont lett a hordozhatóság, így megszületett a minimoog, mely előre definiált beállításokat tartalmazott.

Moog Cookbook: Balckhole Sun

Robert Moog tényleg hatalmas archívumot hagyhatott maga után, ha évekkel később külön alapítványnak kell azzal foglalkozni, hogy azt rendbe szedje. A hangzás viszont örökké fennmarad. Legutóbb talán a zseni régi barátja Jean-Jacques Perrey és Luke Vibert Moog Acid című albuma tett hozzá valamit a talán soha véget nem érő történethez.

party.[origo].hu