Harmincéves az Oxigén

Vágólapra másolva!
Bár lassan középkorúnak számít, annyi év telt el születése óta, sem a divatból nem ment ki, sem eredeti érdemei nem csökkentek. Harminc éve jelent meg Jean Michel Jarre Oxygene című lemeze. Az évforduló inspirálta a mestert, hogy újra szintetizátorhoz üljön. Rögtön annyira átdolgozta a most újra kiadott lemezt, hogy a számok 5.1 surround hangzást kaptak.
Vágólapra másolva!

Jean Michel Jarre az elektronikus zene, korszakalkotó egyénisége, és a stílus mestere. Az épp harminc évvel ezelőtt debütáló albuma, az Oxygene valódi meglepetésként, a szintetizátor forradalmaként robbant.

A zene hatása is bőven elég volt, de sokan emlékeznek még az akkor botrányosnak számító borítóra is, a lehámozott földgolyó alatt kivillanó koponya sokunkban megmaradt.

Oxygene-nel Jean Michel Jarre egyedi stílusa, azonnal felismerhető dallam- és hangzásvilága olyan klasszikus hangzásvilágot teremtett, amely az elektronikus zenével foglalkozók számára a mai napig megkerülhetetlen.

Nem is beszélve arról, hogy ritka, hogy valaki első albumával rögtön beleírja magát a zenetörténelembe.

Az Oxygene 1977-es megjelenése óta az albumból több mint tizenkét millió példányt adtak el világszerte. Az évforduló miatt Jarre elhatározta előássa akkori hangszereit, öreg szintetizátorait, hogy ismét ezeken adja elő - és rögzítse - egykori mesterművét.

Természetesen film is készült a munkálatokról, HD és sztereoszkopikus 3D formátumban. A hang Dolby Digital és Surround 5.1 között választható. A technikai zsenik biztos értik, az átlagos hallgató, pedig csak azt hallja, hogy még dögösebb minden egyes hang.

Oxygene - Live

Három zenész is közreműködik a felvételen, hiszen az eredeti, nyolcsávos anyag minimum négy zenészt igényel az élő játék érdekében. Nincs újrajátszás, az egészet egyben játszotta fel Jarre, Francis Rimbert, Claude Samard és Dominique Perrier, szalag, vagy számítógép segítsége nélkül.

Az Oxygene újra felvett koncertfilmje a világ első sztereoszkopikus alkotása. Ezzel Jean Michel Jarre és stábja újabb lépés lett az audiovizális szórakoztatás történetében.

party.[origo].hu