Dän Von Schulz: a kazettától az online albumig

Vágólapra másolva!
Dän Von Schulzról egy ideje nem nagyon lehetett hallani, holott közben körbejátszotta a környékbeli országokat, no meg Hollandiát is. Új, Musique Bistro című lemezét kizárólag a T-Online Zeneáruházból lehet letölteni. Szombaton, a Hajógyári-szigeten be is mutatja a lemezt, januártól pedig újra dj-tanfolyamot indít, amire már november 19-től lehet jelentkezni.
Vágólapra másolva!

Dj Schulz még Német Zsolt néven indította dj-karrierjét, bár első buliján valószínűleg nem aposztrofálta magát lemezlovasként, no de a Somogyi Béla Utcai Általános Iskola évzáró bulija sem volt egy kiköpött megaparty.

Két kazettadeck és egy Regent erősítő határozta meg az első bulik technikai rendszerét. 1984-től, igaz, még főleg funkyvonalon, de rezidense lett a Fortuna Clubnak. A kilencevenes évek elejétől kollegáival Münchenbe jártak ki beszerezni a legújabb technóújdonságokat, így a lassan szárnyait próbálgató elektrodiszkó-bulikban kezdte a lemezeket pakolgatni, szerte az országban.

Elsőként vezette az akkori Juventus Rádióban a Londoni Top Ten című slágerlistaműsort. Ezt követően a Rádió Bridge Groove című műsorában hallhattuk, majd a Roxy-dj-csapat tagja lett. 1994-ben, az első londoni DMC-n ő képviselte hazánkat.

Fortuna-mixkazetták

Az akkoriban három-négyhavonta kiadott Fortuna-mixkazetták közül tizenhárom köthető a nevéhez. "Akkor még a kazetta volt a trend, hiszen nem volt senkinek cédélejátszója, pláne nem a kocsiban"- emlékszik vissza Schulz.

Az első dj-iskolát 1997-ben hozta létre - már akkor is elege volt abból, hogy minden kutyaütő dj-nek nevezheti magát. Azt vallja, nem kell egy héten hat-nyolc bulit bevállalni, legyen kevesebb, de arra aztán sokáig emlékezzen a közönség.

Számára az egyik legemlékezetesebb a '97-es House Olimpia volt, amit a Csillaghegyi Úttörőtáborban tartottak. Összesen huszonnégy dj, köztük több német vendég lépett fel az estén, melyhez a hang- és fénytechnikát az Omega zenekartól kölcsönözték.

Forrás: [origo]
Nem ezt használta az Omega

Nagy élményként említi az ibizai Pacha-bulit is. "Másnap, amikor sorban álltam a bejáratnál, hogy bejussak egy másik partyra, a biztonsági ember soron kívül beengedett, annyira élvezte az előző éjjeli szettemet" - meséli Shulz, hozzátéve, hogy büszke a Prodigy kelet-európai turnéjára is, melyen az ő produkciója volt a hivatalos warmup.

Első igazi megjelenése az Ozone című album volt - lényegében az első hivatalos magyar elektronikus album -, amely kazettán, bakeliten és cédén is kapható volt 1992-ben. Ennek később Franciaországban és Németországban is nagy sikere volt.

Az ezredforduló után egy médiavásárló reklámügynökségbe fogott bele, mely plakátfelületeket és rádióreklámokat értékesít. Schulz azt is elárulta, éppen most dolgoznak egy új érintőképernyős multimédiás eszközön, mely szintén a hirdetési piacon fog megjelenni.

Többeket fogalkoztat az a kérdés is, hogyan lett egyszerre a hazai közönség előtt ismert dj Schulzból Dän von Shulz. "A válasz nem túl misztikus" - mondja az érintett. "Német nyelvterületeten ugyanis a Schulz nagyjából annyira gyakori mint itthon a Kovács, és mivel sokat játszottam Németországban, Ausztriában, kicsit egyedibbé tettem magam, illetve a nevem az ottani közönségnek."

Dj-tanfolyam

Zsolt most ismét megpróbál segíteni a következő generáció dj-inek: januártól újra indít egy dj-tanfolyamot, amire már november 19-től lehet jelentkezni a [email protected] email-címen és a 06-20-363-0330-as telefonszámom. A T-Online Zeneáruházban elérhető Musique Bistro album lemezbemutatója pedig most szombaton lesz, a Hajógyári-szigeten, a Studio és a Dokk közötti területen.

Forrás: [origo]

party.[origo].hu