Kühl extra kezeket növeszt a Mayday-re

Vágólapra másolva!
Az idei Mayday line-up négy DJ-je ugyanazokat a kérdéseket kapta, a válaszok, ahogy ők is különbözőek. A technó egyik hazai ősatyját, Hot X-et; a volt Deadcode tagot, Jay Cortezt; a progressive house egyik legrégebbi szószólóját, Kühlt; és a Mayday szlovákai vendégét, Breeth-t faggatuk.
Vágólapra másolva!

Mikor és hol voltál először Mayday-en? Milyen volt a legelső benyomásod a buliról?
Hot X:
Csak dj-ként voltam, először 2006-ban.
Jay Cortez: Privátban jártam először Mayday-en, néhány éve Budapesten. Alapvetően tetszett a buli, látványos volt. Jó, hogy vannak bulik, amelyek ilyen sok embert megmozgatnak.
Kühl: Itt, Pesten a legelső Mayday bulin, sőt a szervezőcsapat munkájában is részt vettem. Persze az akkori Mayday még totális kalózkodás volt, a németeknek semmi köze sem volt hozzá.
Breeth: Be kell vallanom, sosem voltam még Mayday-en, habár minden partyk királynőjeként gondolok erre a rendezvényre. Különböző okok miatt korábban sajnos nem nyílt alkalmam részt venni ezen a bulin, épp ezért az október 22-i szereplés különleges debütálás lesz az életemben, és alig várom, hogy megtörténjen.

Mit jelent számodra a techno?
Hot X:
Ezt most komolyan kérdezitek?
Jay Cortez: A technó alapvetően gyűjtőfogalom számomra, amely az elektronikához közeli zenei irányzatokat foglalja magába. Sokan ezt sebességre értik. Én másképp értelmezem, mivel az ambientet is technóként tartom számon.
Kühl: Alap zenei műfaj.
Breeth: Hosszú évekig a technó volt a kedvencem, valami olyan, amiben őszintén hittem. És bár azóta néhány dolog változott, azért a mai napig örülök, ha lehetőségem van egy jó technó-partyn játszani. Még mindig élvezem a belőle áradó energiát.

Forrás: [origo]
Hot X

Mit gondolsz a nemzetközi és hazai elektronikus zenei trendek alakulásáról?
Kühl:
Szerintem a nemzetközi jó irányba halad; a hazai trendeket meg próbáljuk jó irányba terelgetni, mert ami jelenleg trendinek számít, az egy kicsit "túl" kommersz. Diplomatikus voltam?
Hot X: Nem gondolok semmit. Azok az irányzatok mennek ma Magyarországon, amiket én három-négy évvel ezelőtt próbáltam "ráerőltetni" az emberekre. Azt gondolom, hogy az idő engem igazolt. Máskülönben, ha a minőségi elektronikus zenéket nézzük, akkor az pont ott tart itthon, ahol Nyugat-Európában. Csak hát kevés van belőle. Itthon még mindig sok az információhiányos partyarc...
Jay Cortez: Elég sok mindent. Viszont úgy gondolom, hogy sehogy nem alakul az itthoni helyzet, sajnos nincs pozitív véleményem erről, úgyhogy hagynám is ezt a részét a dolognak. A világban viszont fantasztikus sebességgel változnak a trendek, özönlenek az új arcok. A zenék nagyon jók, megint lehet mindent játszani, akárcsak '96 körül. Kit érdekelnek a stílusok! Persze nálunk még mindig a kategóriákon lovagolnak...
Breeth: Szlovákia klubjaiban évekig a technó volt az egyeduralkodó. Az elmúlt három évben azonban egyre szélesebb értelemben hódított teret az elektronikus zene, a közönség már nem csak és kizárólag a technót kedveli. Populáris a trance és a house minden vállfaja.

Fotó: Pacha.hu
Kühl

Melyik volt az első lemez, amit megvettél?
Kühl:
Hungária: Rock'n roll party.
Hot X: Még '96-ban egy detroiti Metroplex kiadvány volt.
Jay Cortez: Herbie Hankock: Rockit vagy Michael Jackson: Off the Wall.
Breeth: 1986-ban vettem az első lemezem, ha jól emlékszem, Madonna volt.

És a legutóbbi?
Hot X:
Az utolsót nem vettem, hanem éppen most hozta a postás: a legújabb Datapunk promót.
Jay Cortez: Nem is tudom, talán Fuckpony: Lady Judy.
Breeth: Ma már inkább digitálisan játszom, és több trekket vásárolok egyszerre, tehát nem tudom megmondani, mi is lehetett az utolsó.
Kühl: Kb. két éve vettem az utolsó bakelitet... Nem emlékszem a címére, de a kettő között volt egy pár ezer korong.