Tempóegyeztetés szombaton

Vágólapra másolva!
Háromhavonta rendezik meg az Ableton-találkozót, most szombaton a frissen megnyílt Morrison's 2 Klubban. A liveactek és dj-k jobbkezének számító program nem olyan borzasztóan bonyolult, de azért nem árt néha összevetni a tapasztalatokat.
Vágólapra másolva!

Az Ableton számítógépes program leginkább liveactezéshez készült, bár használható ministúdiónak és zeneíráshoz is. A rendszer alapja a Time-Warping, amely arra szolgál, hogy hangmagasság-változás nélkül két különböző tempójú hanganyagot egymáshoz igazítsunk.

Mindannyian ismerjük a sajnos nem csak az iskolai diszkók szintjén előforduló problémát, amikor a dj képtelen összeegyeztetni a két egymást követő zene tempóját - a program sok más jó tulajdonsága mellett ezt küszöböli ki.

Október 13-án, szombaton déltől immár hatodik alkalommal rendezik meg a szakmai találkozót és továbbképzést. A szervezők a dj-ket, producereket próbálják közelebb hozni egymáshoz, olyanok segítségével, akik már gykorlottan használják ezt a technikát.

A most szombati előadók: Diesel (Orange Project), Nieghel, Gabriel-A-Dawn, Szedresi Norbert, Snake Sedrick, az Add2Basket és Andro. A bemutatók mindegyikét rögzítik, hogy a későbbiekben bárki elérhesse, aki otthon, a megismert technikákat próbálgatva elakadna.

Bernard Tamás szervező szerint az esemény egyszerre oktatás és kötetlen tapasztalatcsere. Egyre többen érdeklődnek, a múlt évben például majdnem háromszázan fordultak meg a találkozón.

Nagyon sok fiatal érdeklődik a program iránt, amelyet elsősorban zenészeknek fejlesztettek ki, de később a dj-k is elkezdték használni.

Oktatófilm

A találkozó úgy fest - magyarázza a szervő -, hogy lejönnek az emberek a laptopjaikkal, és mutogatják egymásnak, miket fedeztek fel, milyen megoldásokat használnak az egyes számokban. Az előadók inkább a zeneírásban segítenek.

Bernard úgy tudja, vannak már olyan fiatalok, akik részt vettek az elsővagy második ilyen rendezvényen, és ma már komoly internetes megjelenéssekkel büszkélkedhetnek.

party.[origo].hu