Ipari elektro és szilikonlélek - partyk a Sziget nyitónapján

Vágólapra másolva!
A ebm nagycsapata, a Nitzer Ebb nyitja a fesztivált a Nagyszínpadon. A Wan2-sátorban a francia sanzonhop, a Ministere des Affaires Populaires és az ekletikus elektronikát játszó brit Unkle lép föl. A Partyarénában house lesz Timo Maasszal és a Silicon Soullal, a Meduzában pedig Rewind drum'n'bass-bulit tartanak.
Vágólapra másolva!

A Nagyszínpad nyitónapjának (szerdai) legismertebb arca kétségtelenül a francia antiglobalista zenész, Manu Chao, aki az utolsó pillanatban csatlakozott az idén itt zenélő bandákhoz. De ne rohanjunk előre. A nyolcvanas évekbeli ipari elektronikus szcéna, vagy tudományosabban az EBM (electric body music) rajongóinak nem kell bemutatni a nyolcavanas évek elején feltűnő Nitzer Ebbet - így az ő fellépésük is erősít egyes véleményeket, melyek szerint a sziget már egy igazi nyugdíjas találkozó.

Zenéjük rokonítható az idei szigeten föllépő Nine Inch Nailsével, bár valamivel finomabb. De egyaránt jellemző zenéjükre az indulásukkor trendinek számító stílusok mindegyike, így a Depeche Mode nevével fémjelzett new-wawe szintipop és az Einstürzende Neubauten-féle indusztrális muzsika is.

A jelentős elektronikus programot bonyolító Wan2 színpad nyitónapi programját a chansont a hiphoppal ötvöző és a koncertjét tervek szerint este kilenckor kezdő Ministere des Affaires Populaires. Utánuk tizenegykor brit Unkle következik.

A két producert dj Shadow-t és James Lavelle-t elkísérő mc-k és zenészek jóvoltából izgalmas sokszínű elektronikus zenei koncertet várhatunk tőlük. Zárásként pedig a külföldön talán legismertebb magyar popzenész Yonderboi és a Oblivion.

Német-brit csúcstalálkozó az Arénában

A Nokia Party Aréna népszerű house zenével nyitja a fesztivált. Föllép a sziget visszatérő vendége a német Timo Maas, akit house-producer és dj létére már Grammy díjra is jelölték, nemzetközi népszerűségére jellemző hogy rezidenciája van New Yorkban és Ibizán egyaránt. Az est másik húzóneve a szcénában egyre inkább elismert skót Soma Records duója a Silicon Soul. A srácok védjegyeivé váltak a sikongatásokkal fűszerezett eksztatikus hangulatú bulik.

A hazai erőket ez alkalommal egy tapasztalt dj és egy feltörekvő páros jelenti. A két fiatal Junkie és Hawky neve mostanság válik ismerté a szcénában, ők a rezidensei a soproni Fusion partyknak. Dän von Schulz viszont már a kilencvenes években átrobogott pályfutása zenitjén, bár nemrégiben új, csak neten terjesztett albummal jelentekezett, várhatóan erről is bekever trackeket a népszerű lemezlovász.

A Cinetrip helyszínt tavaly óta pótló Meduzában a tavalyi malőröket (az milyen, amikor beszakad a táncparkett) elkerülendő átalakításokat eszközölnek. A nyitónapi tesztüzemnek nem kell jobb, mint a népszerű drum 'n' bass party-sorozatnak, a Rewindnak a szigeti különkiadása. Palotai, Cadik és Mc Zeek mellett, a brit Ctrl Z is dj-zik az éj alatt.

Peter Poppara