Vágólapra másolva!
Európában egyre többen tudják, hogy mostanában leginkább Bulgáriában található olyan tengerpart, ahol már nyugati színvonalon, de még keleti árakon lehet nyaralni, elsősorban szórakozni és bulizni. A fekete-tengeri Aranypart hatalmas léptekkel fejlődik, de azon belül is Sunny Beach (vagyis Napospart) az utóbbi egy-két évben a kontinens legdinamikusabban előretörő üdülőövezete volt, és még az lesz is néhány évig. Mindene van, ami szem-szájnak ingere lehet egy mediterrán tengerparton, és egyelőre jóval olcsóbban, mint például Horvátországban. (x)
Vágólapra másolva!

Napospartnak, magyarul Sunny Beach-nek egy nagyjából nyolc kilométeres partszakaszt neveznek, mely Burgasztól mintegy huszonöt kilométerre északra fekszik, s a magyar fülnek ismerősen csengő Neszebár városka zárja le délről.

Adott tehát egy hangulatos, halászfaluból kinőtt, változatos történelmi emlékkel bíró kisváros, mellette pedig egy kilométereken keresztül megszakítatlanul húzódó tengerparti "strandkomplexum", finom homokkal, színvonalas szállodákkal és apartmanokkal, éttermekkel, sokszínű gasztronómiai kultúrával, bárokkal, diszkókkal, extrémsport-lehetőségekkel (természetesen különös tekintettel a vízisportokra). Ráadásul közel van Burgasz vagy Várna, ahová kellemes kirándulásokat lehet tenni, sőt a rendszeres kirándulóhajókkal Isztambulba is könnyen kiruccanhatunk egy-két napra.

A prosperitásra ráérző bel- és külföldi befektetők, illetve az uniós pénzek révén mostanság gombamódra nőnek ki a földből az új épületek (szállodák, üzletek, bárok, diszkók, kaszinók...), így a visszatérő vendégek minden évben számos újdonsággal találkoznak. Az új létesítmények többsége egyszerre tüntet hightech-modernségével és a helyi építkezési hagyományok felidézésével, ezáltal egyrészt föl is hívják magukra a figyelmet, másrészt ízlésesen bele is simulnak a történelmi környezetbe.

Az építkezési hullám várhatóan még egy-két évig tarthat, de a munkálatok természetesen csak idényen kívül folynak, hogy a nyaralók nyugalmát ne zavarják. Az idény egyébként elég hosszú: bár áprilisban még inkább csak az edzett vikingek hódítanak, de májustól már ideális az időjárás és a víz, ekkor már a spanyolok, angolok, németek, franciák, hollandok körében is kifejezetten népszerű a Napospart, hiszen itt ugyanazt a szolgáltatást megkapják, mint otthon, szinte fillérekért.

Október vége felé azonban megintcsak elsősorban a skandinávok utóvédjei képviselik a külföldieket. Mi magyarok főleg főidényben járunk, és leginkább a diszkontlégijáratokkal, charterekkel éri meg az utazás; autóval Budapestről alig több mint fél nap az út Szerbián keresztül, zömében autópályán haladva.

A Sunny Beach vendégeinek jelentős részét teszik ki a baráti társaságokban érkező fiatalok, vagy a fiatal családosok, így van kinek pörögjön az éjszakában, különösen a Cacao Beach-nek nevezett kiterjedt szórakoztatócentrumban. Ez a rész a legkedveltebb a fiatalok körében, nyitott bárjaival, diszkóival. Napközben is szól a zene, lehet táncolni, ám estére, éjszakára érdemes komolyabb rákészüléssel meglátogatni a táncos helyeket.

Fotó: Olcsonyaralas.hu

Bőséges a választék, a legendás XL Discót például kár kihagyni. Napközben elüthetjük az időt vízisportokkal is: olcsón igénybevehető vízisível, szörffel, kite-szörffel, ejtőernyőzéséssel, motorcsónakozással, jetskivel, vízibiciklivel, bungiejumpinggal, vízibusszal, a két csúszdaparkban vagy a "krokodilsimogatóban".

A parton a homokdűnék között quadolni, lovagolni lehet, illetve sokoldalú vidámpark (és Várnában delfinpark is) működik, a neszebári városnézést pedig kényelmessé tehetjük, ha felülünk az utakon kanyargó "kisvasútra". Az egész Napospart hangulata befogadó, barátságos és "engedékeny". Általában a bolgárok is jópofák, kedvesek, még az internetre feltett útibeszámolók szerint is.