Nemzeti rockkocsma lehet az egri Egálból

Vágólapra másolva!
Internetes fórumokon felröppent a hír, hogy szélsőjobboldaliak készülnek átvenni az egri önkormányzat tulajdonában lévő Egál Klub üzemeltetését az azt 12 éve működtető Egri Alternatív Kulturális Egyesülettől. Egyes vélemények szerint politikai alku húzódik a háttérben, de a polgármester tagadja a vádat.
Vágólapra másolva!

Az Egri Kulturális Egyesület 12 éve használja az egri Egál (eredetileg Más néven alakult) klubot, amelynek helyiségét az önkormányzattól ingyen kapta meg. Az Egál a régió egyik meghatározó kulturális színtere lett, a város is elismerte érdemeit, évente milliós nagyságrendű anyagi támogatással. A klubban a koncerteket mellett, többek között, filmklub és drogprevenciós oktatás működött. Ötévente hosszabbították meg a működési engedélyt, de idén az üzemeltetők saját bevallásuk szerint elfelejtették, hogy lejárt a szerződés. A szórakozóhely rekonstrukciójára a várossal együtt pályázott az üzemeltető egyesület. Ebben kikötötték, hogy 5 évig nem változhat a hely profilja.

A klub vezetői szerint ez egyben az üzemeltetésre kötött szerződés meghosszabbítását is jelentette. Ám más jogértelmezés szerint ez csak annyit jelent, hogy kulturális célra kell használni, de hogy az üzemeltetésért ki felel, arról nem szól. Juhász Mihály, az Egál vezetője érdeklődésünkre megjegyezte, nem érti az egészet, hiszen nem azért dolgoztak annyit a felújításon, hogy utána más üzemeltesse a helyet. Három éve Sneider Tamás, aki most közgyűlési képviselő - régebben a környék jól ismert bőrfejű figurája - azzal kereste meg Juhász Mihályt, hogy nemzeti rockkoncerteket akar szervezni az Egálban, egyszersmind meghívta őt egy efféle eseményre. Juhász el is ment, de az ottani szélsőséges megnyilvánulások láttán nem ment bele, hogy a klubban ilyen koncerteket tartsanak.

Később, a képviselő-testület ülésein Sneider többször kifogásolta, hogy az Egálban punkzenekarok viszont játszanak, baloldali szélsőséges eszméket hirdetve, majd később arra próbálta felhívni a figyelmet, hogy a fogyasztóvédők több hiányosságot is találtak a klub ellenőrzésekor. Juhász Mihály kérdésünkre azt mondta, a hiányosságok a felügyelőség jelentése szerint nem tartoztak a súlyos szabálysértés kategóriába: olyanokra kell gondolni, mint hogy a két italpultból csak az egyiknél volt kirakva árlap.

Internetes fórumokon szárnyra kapott a híresztelés, hogy a klubot megszerezni kívánó Sneider Tamás felajánlotta Habis László polgármesternek: ha a klub az ő érdekeltségébe kerülhetne, minden kérdésben támogatná a városvezetést a testületi üléseken. Sneidert nem tudtuk elérni telefonon, a polgármester pedig már több orgánumban tagadta a vádakat.

Habis László az [origo]-nak elmondta, azért változtattak többször a pályázati kiíráson, hogy ne csak vállalkozók vagy gazdasági szervezetek vehessenek rajta részt, hanem alapítványok és civil szervezetek is nyújthassanak be pályamunkát. Hozzátette: azt szeretné, ha az Egál Klub politikamentes hely lenne. Kérdésünkre, hogy ez szerinte megvalósulna-e, ha Sneider Tamásék esetleges pályázata nyerne, úgy felelt: nem hiszi.

A pályázati felhívás a klub 2007. szeptember 1. és 2012. szeptember 30. közötti hasznosításáról július 20-án, pénteken jelent meg, e szerint az egri polgármesteri hivatalban átvehető dokumentáció ára 20 ezer forint plusz áfa.

Képriport egy Egál-buliból

Balogh Zsombor