A Scratchmaster General először nálunk - Q-Bert a Merlinben

Vágólapra másolva!
Rob Swift februári látogatása után a turntablism műfajának újabb géniusza érkezik Budapestre, méghozzá a szkreccs nagymestere, dj Q-Bert személyében. A filippínó-amerikai lemezjátszóművész nevét a kilencvenes évek eleje óta áhítattal ejti ki a száján az, aki csak egyszer is hallotta, mit művel az acéltányérokon.
Vágólapra másolva!

Mi magyarok eddig legfeljebb csak lemezről csodálhattuk, de most végre itt az alkalom, hogy élőben is meggyőződhessünk róla, nem véletlenül adta át neki a stafétabotot jelképesen az első igazi turntablist-dj, Grandmixer DST.

Kétség sem férhet hozzá, hogy Q-Bert a lemezjátszó-művészet egyik legnagyobb ma élő alkotója, akit követhetetlen gyorsasága, komplex és egyedi játéktechnikája, illetve bizarr fantáziája magasan kortársai fölé emel.

Tizenévesen tűnt föl szülővárosa, San Francisco hiphopköreiben, huszonkét évesen már ő volt az USA DMC-bajnoka, majd '92 és '94 között zsinórban háromszor nyerte el a világbajnoki címet.

Dj-zett a kultikus Crazy Legs vezette Rock Steady Crew break-táncegyüttesnek, tagja volt a világ első számú szkreccs-dj-együttesének, az Invisibl Skratch Piklznek (1995 és 2000 között), megamixet készített földije, dj Shadow korszakos első albumából, remixelte a dj-zene-kultúra alapvetéseit (a Coldcut Beats & Pieces-ét és Herbie Hancock Rockit-ját), kiadott számos dj-segédletlemezt (utoljára egy egész funkbreak-szériát Breaktionary címmel tavaly) és részt vett egy dj-eszköz, az univerzális szkreccshangszer, a QFO tervezésében.

Pályája során olyan zenésznagyságokkal dolgozott együtt, mint Dan the Automator, dj Krush, dj Jazzy Jeff, Dr. Octagon, vagy KRS-One. Wave Twisters című '98-as önálló albuma egy tudományosan fantasztikus ütem-űrutazás a turntablism legtávolabbi galaxisaiba, melyből animációs film is készült, Q-Bertből magából viszont videojáték.

Röviden összefoglalva tehát: Q-Bert élő legenda, akinek utánozhatatlan fogásait és fortélyait világszerte nemcsak a reménybeli lemezzsonglőrök, hanem a mezei hiphopperek is lesik - leesett állal.

(X)