Hol táncoljunk nyárig? - elektronikus zenei sztárok hazánkban

Vágólapra másolva!
Bár sok a feltételes mód és a még nem publikus információ, mégis megpróbáltuk összegyűjteni a Magyarországra tartó neves elektronikus zenei föllépők névsorát, egyelőre a teljesség igénye nélkül.
Vágólapra másolva!

Annyit például tudunk, hogy a szokásos augusztus végi Budapest Parádé elmarad. Annak after partyja, a Bónusz viszont minden eddiginél erősebb lesz - ígéri a szervező Sziget Kft, egyelőre konkrétumok nélkül. Ahogy az erős elektronikus zenei felhozatallal bíró fesztiváljaik (Volt, Sziget, Balatone) leendő fellépőinek nevei sem kerültek még nyilvánosságra, a tárgyalások viszont javában zajlanak

A fesztiválok szezonja a nyár, de tavaly ősztől a Merlin Színházban egész évben találni megfelelő minőségű partykat. A világ legjobb hiphop dj-it felvonultató sorozatuk február tizenhatodikai vendége például az amerikai Rob Swift lesz, de dj Q-bert fellépését is tervezik a tavaszra.

A brit Jon Carter fellépésével új szériaként indul a House Renegades. A további bulik jelenleg szervezés alatt állnak. Folytatódik a Kill The Dj sorozat is, de az idei Ultrahang fesztivál szintén a Gerlóczy utcában lesz, ahogy március végén egy francia est. Végül a Merlines szervezők tervbe vettek egy bulit a nemrég berekesztett londoni Trash sorozat vezérével.

A február modern kulturális durranása Birtish Council Nagybritmánia fesztiválja. Az esemény négy elektronikus zenei partyja az A38 hajón, a Trafóban és a Jövő Házában kerül sorra. A megnyitó például az utóbbiban a Ladytron és az indie-guru, Allan McGee vendégjátékával.

Az A38 hajóra február tizenötödikére és tizenhatodikára érkeznek britek. Az előbbi csütörtöki napon a majd húsz éve stílusokat keverő dj Gilles Peterson és mc-je Earl Zinger pörgeti a hangulatot. Az ezt követő pénteken meg a Morcheebában és a Massive Attackban is bizonyító szkreccs-király, dj First Rate mutatja mi is a hiphop, míg az Anima Sound System a szintén brit Heidi Levo és mc JC001 társaságában koncertezik.

Egy héttel korábban, február kilencedikén viszont egy hetven éves reggae-legenda, a jamaicai Lee 'Scratch' Perry zenél aktuális brigádjával az A38 hajón. A hajó szervezői és a hazai vezető reggae crew, a Love Alliance jó kapcsolata további érdemes programot is ígér a tavaszra, pontosan április huszonegyedikére. Akkor a House Of Riddim látogat Magyarországra, három jamaicai énekessel, Jah Meeekkel, Jah Sescoval és Marlene Johnsonnal kiegészülve. Ezeken kívül többek között német Laibach és Richard Dorfmiester is zenél a hajó közönségének a tavaszon.

A Love Alliance viszont nem éri be ennyivel. A péntekenként futó Dancehall Fever sorozatuk havonta egyszer-kétszer a Premium jelzőt is megkapja, ekkor neves külföldi raszták zenélnek a Trafó Bár Tangóban. Márciusban például a német Flathline Soundsystem a gambiai mc King Dawdaval karöltve zenél. Később pedig az ugyancsak német Bassrunner Soundtribe és az El Condosito Budapesten vizitál. Ráadásul még egy dub sorozatot is terveznek, de ez az első, épp a hétvégén szintén a TBT-ben tartandó Alpha&Omega buli sikerétől is függ.