Zsíros-piszkos magyar bifsztek

Vágólapra másolva!
A progresszív psytrance hazai üdvöskéje, a számos alteregóval bíró Kalumet újabban a minimáltechno világában csillogtatja tehetségét - Trevor McGregor néven. Digitális formában letölthető Beef Records-os EP-je apropóján készített telefoninterjúnkból kiderül, többször fogott már bele új stílusba, mint ahányszor reggelizett.
Vágólapra másolva!

A csupán másfél év alatt hatalmas népszerűségre szert tett progresszívtrance-label, a Tribal Vision új, kísérletezgető technóra, elektróra és house-ra szakosodott, Beef Records nevű kiadógyermekénél megjelent Trevor McGregor első EP-je, a High Way. A lemez az eredeti szám mellett egy, a Shuma duó által készített remixet is tartalmaz.

Ez az első kiadott Trevor McGregor-szám. Mióta létezik ez az alteregód, és mit várhatunk még tőle?
- Trevor nagyjából egy éve született. Akkor találtam ki, hogy szükség van rá, amikor elkészült néhány olyan zeném, amely sehogyan se fért volna bele a Kalumet projektbe. Egyébként egy ideje dj-szetteket is játszom ezen a néven. Egyelőre semmi konkrétat nem mondhatok, de valószínűleg további megjelenések várhatók a Beefnél, és egy másik kiadó is érdeklődik.

A High Way című számhoz egy Shuma-remix is készült. A Shuma a frissen alakult Beef egyik húzóneve, de a Hadshot Haheizar égisze alatt is nem egy megjelenést tudhat már magáénak. Miért éppen a horvát duó remixelte az első kiadott Trevor McGregor-számot?
- A kiadó ötlete volt. Az egyik labelfőnök, dj Schwa találta ki, szerinte a Shuma-hangzás amúgy is kicsit hasonlít a Trevor-hangzáshoz. Felkérte a srácokat, hogy készítsenek egy átiratot a High Way-ből, ez került végül az EP-re.

Milyen a Trevor McGregor-hangzás?
- Szinte minden szám más stílusú, szóval nehéz lenne egyet mondanom. Mondjuk úgy: zsíros-piszkos minimál-tech-house, némi elektróval és breakbeattel megsózva.

És mi a helyzet Kalumettel? Úgy hallottuk, a hamarosan induló psy-portál, a Psylife.hu egyik szerzője, sőt, a portálhoz kapcsolódó kiadó saját művésze lesz...
- Igen, írok majd a Psylife-ra, és a hasonnevű kiadónál jelenik meg várhatóan jövő tavasszal a debütáló Kalumet-album is. Már most is ezen dolgozom, szervezem a különböző zenész-együttműködéseket. Rengeteg élő hangszert szeretnék szerepeltetni az albumon, és ehhez híres zenészek segítségét veszem majd igénybe. Gitározni, illetve basszusgitározni én fogok, de lesz, aki elektromos hegedűn, szaxofonon és más fúvós hangszereken játszik majd. A neveket egyelőre nem akarom elkiabálni, de híres magyar és külföldi zenészek is vannak köztük.

Remixek?
- Nemrég belevágtunk egy keresztbe-remixelésbe a Para Haluval, a Psylife kiadó alapítójának formációjával. Alapvetően nagyon gyors és csavarós psy-zenéből készítek Kalumet-remixet, azaz lassabb, groovy-tech-progresszív átiratot. Az egyik régebbi Kalumet-számból, az Acid-ből pedig Para Halu-remix készül, de az ígéretek alapján ez is inkább fog hasonlítani a progresszívhez, mint a darkpsy-hoz. Egy ideje nekem is van egyébként hardpsy-alteregóm, Ork Monk néven lehet majd vele találkozni, elsősorban szintén a Psylife kiadó válogatásain.

Fotó: Somogyi Gergely
Fotó: Somogyi Gergely

Mi újság a többi "személyiségeddel"? Úgy tudjuk, akad még...
- Igen, van néhány. Az eddig említetteken kívül létezik egy Soundokan nevű, minimal-downtempo-projektem, de ez most éppen pihen. Kalumet In Dub néven eddig főleg élő fellépéseket vállaltam, de hamarosan jön egy saját kiadású kislemez, amelyet a Dalok.hu-ra készítek. A Rezonanciakutyák nevű projektet Hanga Mateur barátommal közösen csináljuk, ennek a stílusát csak annyiban lehet definiálni, hogy kísérleti elektronika. Van még a Tupoljev nevű formációnk is Theoryval közösen, amely sajnos lassan egy éve szünetel, de hamarosan újra egyesítjük erőinket.

Merre jártál legutóbb, és hol találkozhatunk veled legközelebb élőben?
- Legutóbb Hamburgban léptem fel Kalumetként, illetve még nyáron a szintén német Voov fesztiválon, és ezen a néven persze magyar bulikon is gyakran játszom. Januártól pedig rendszeres klubestem lesz a Mono Klubban vasárnaponként, Chillum Nights néven. Kifejezetten chillout-est lesz, kora esti kezdéssel. Lesznek filmvetítések az ambient- és technokultúra világából, majd egy-két dj és havonta egy liveact is fellép.

HZs