Ez az agyadra megy!

Vágólapra másolva!
Másfél hónapja a boltokban a Deep Records által terjesztett új Brains album, a Humanual. A Dunakanyar rastái kis túlzással stílust teremtettek, ez volna drum 'n' ragga & roll. Mindenesetre a srácok újabb színfoltjai a szentendrei underground zenei hagyománynak, bizonyos szempontból méltó örökösei például a Bizottságnak is. Játssz és nyerd meg az öt CD egyikét!
Vágólapra másolva!

A Dunakanyarban eddig is alakultak érdekes zenei formációk. Elég, ha csak a nyolcvanas évek underground héroszaira, az A.E. Bizottságra, vagy máshogy, a Bizottság Tánczenekarra gondolnunk. A formabontó képzőművészek, köztük Fe. Lugossy László, Ef. Zámbó István és Wahorn András Szentendrén olvadtak egybe, és nagyon sok jó ötlettel, bár jóval kevesebb zenei tapasztalattal neki is álltak.

Az utóbbit, mármint a zenei hiányosságokat, Johny a "Dunakanyar legjobb gitárosa" próbálta orvosolni. (Még ma is nehezen emésztjük közelmúltbeli halálát.) A nekigyürkőzésből két legendás album a Kalandra Fel és a Jégkrém balett sült ki, olyan ma is gyakran idézett kiszólásokkal, mint a "Mit látsz Laca?".

Az időszak egy másik legendás "buggyantja", a mára már a Kossuth téren haknizó, többek között Gazember, Petőfi, Velorex, Ullmann Mónika, de mindenképpen Waszlavik László is szentendrei lakos. Később Fe. Lugossy a Johny, Laca, Kokó formációval durrantott, míg Ef Zámbó "Pici" a mai napig működő Ef Zámbó Happy Dead Banddel örömzenél.

A Happy Dead Band csúcsidőszakában '94-ben még a szigeti Nagyszínpadra is feljutott. Ebben az évben alakult a Brains, akkor még középiskolás fokon, gimis zenekarként. Jó pár évvel később, már az ezredforduló tájékán kezdték magukat a Dunakanyar Rastabanditáiként emlegetni, ez lett a címe a 2001-es hatszámos demójuknak is.

Ekkortájt kerültek elektronikus dobalapok és hangzások a zenébe és lassan kiforrt a drum 'n'ragga hangzás. Az Est.fm-n is gyakran játszott Propeller című maxijuk tette a srácokat ismerté, legalábbis elektronikus zenei körökben, még 2002-ben. Innentől megfordultak az összes nyári fesztiválon és egyéb koncertszínpadokon is. A mai felállás végül csak 2005-ben alakult ki, Kéri András aka Mc Colombo beszállásával, akit az Irie Maffia Soundsystemből ismerhetnek a partyzók.

Forrás: [origo]

A banda aztán idén vágott bele egy teljes albumba. Annál is inkább, mert a Nemzeti Kulturális Alap és az Oktatási és Kulturális Minisztérium is támogatta őket. (Változik a világ, milyen abszurd lett volna, ha a Bizottságot támogatja az állam a nyolcvanasokban.) Ezen fölbuzdulva egy neves producer segítségét kérték. A zenészként, Anorganik és Raster néven is ismert Deutsch Gábor ugyanis dolgozott már az Anima Sound Systemmel, Zagarral vagy Yondeboi-jal is.

A srácok albumát úgy tűnik, az egész szcéna ügynek tekintette, mert a közreműködők közt ott találjuk társszerzőként az Irie Maffiát és a kevésbé ismert Botit. A vokálban pedig, Mc Kemont és Mc Busát a Gimmeshotból, de a két ismert tilosos dj, Mango és Palotai is az album körül bábáskodott. Rá is került az Irie illetve a Gimmeshot frankózása, egy-egy szám erejéig.