Budapestre érnek az utazó cipők

Vágólapra másolva!
2006. november tizenhetedikén a Sneaker Pimps tornacipői beteszik lábukat kontinensünkre. A világ hatvankét nagyvárosát már meghódító kollekció darabjai, most a budapesti Merlin Színház éttermének falait szállják meg, bizonyítva, hogy van cipő a konfekción túl. Ezért aztán nem az ergonómiai kiképzés szemrevételezésére invitál a tárlat; az alkotók a cipő fogalmát a képzelet határáig tágítva valósították meg lábbeli-költeményeiket. A Hiphop.hu ajánlója.
Vágólapra másolva!

A hazai kiállítást egy nyílt pályázat előzte meg, ahol mindenki versenybe szállhatott, aki csak kellő kreativitást érzett magában. A startpisztolyt az Rh+ és az Arc sütötte el, arra kérve a pályázókat, hogy a Tisza standardjait alapul véve, a lehető legszabadabb anyag- és színfelhasználással készítsenek cipőterveket.

Húsz befutó terv, melyet szakmai zsűri választott ki, lehetőséget kapott, hogy a Tisza cipőgyárban háromdimeziós formát öltsön és részt vegyen a nemzetközi tornacipőtornán. A zsűri tagjai Bakos Gábor (Magyar Képzőművészeti Egyetem, Arc), Kútvölgyi Léna (Rh+), Fenyvesi Zsófia (Tisza), Moshammer Kinga (Wamp művészeti vásár), Elek Márton (Geppetto Stúdió), Füzes Eszter (Use) és Pohárnok Mihály (Design Terminal) voltak.

A megvalósult tervek közül igazi hazainak minősül a rackabakancs vagy a kalocsai motívumokkal hímzett tornatopán, és mint olyan, méltán válhat a szalámi és a túrórudi mellett Magyarország "nagykövetévé". Más darabok pedig, mint a mangafigurás vagy a nagyvárosi toronyházak sziluettjét megjelenítő, épp multikulturalizmusunkból adnak ízelítőt.

A Sneaker Pimps több mint egy tornacipőtárlat. A Sneaker Pimps a streetart-kultúra keresztmetszete. Túl azon, hogy a legnagyobb márkák limitált darabszámban gyártott ritkaságai, neves graffiti-, streetart- és egyéb muvészek által festett, átalakított egyedi tervezésu lábbelik, hírességek által szignált cipők, a hetvenes-nyolcvanas években készült "vintage" tornacipők képezik részét, festmények, fotók és installációk is kiállításra kerülnek.

A megnyitó programját egy helyszíni graffitibemutató, továbbá hiphopparty színesíti. A több mint ezer pár egyedi tervezésű tornacipő bejárta már többek között Ausztráliát, az Egyesült Államokat, Új-Zélandot, Japánt, Hongkongot, Szingapúrt, Tajvant, Dél-Koreát, Kínát, Thaiföldet, Kanadát és a Fülöp-szigeteket.

2007 folyamán Dél-Amerika, az Egyesült Államok, Ázsia és Európa nem kevesebb, mint húsz városában kerül megrendezésre a kiállítás. A hazai tárlatot követően a magyar válogatott is leszerződik a Sneaker Pimps csapattal, hogy világszerte hirdesse a hazai kreativitását.

Hiphop.hu