Posztumusz lemez a hiphop építészétől

Vágólapra másolva!
James Dewitt Yancey, azaz az egy ideig Jay Dee-ként, majd J Dillaként ismertté vált detroiti hiphopproducer tragikusan fiatalon, 32 évesen halt meg idén februárban. The Shining című nagylemeze már posztumusz jött ki, és - talán éppen ezért - még az előzőeknél is népszerűbb lehet.
Vágólapra másolva!

A "hiphop építészeként" is emlegetett, az utóbbi években Detroitból Los Angelesbe költözött J Dilla három éve tudta, hogy halálos beteg. Nemrég a közönség is értesült róla, utolsó fellépésein ugyanis már kerekesszékben ült.

Hírnevét még a kilencvenes években szerezte, mint a Tribe Called Quest producertriójának, az Ummah-nak egyik oszlopos tagja. A kezdetektől fogva a hiphop és r'n'b olyan művészeivel dolgozott együtt, mint Busta Rhymes vagy De La Soul; később pedig egyéb projektjei mellett Janet Jacksonnak és Macy Graynek is készített számokat.

Bár életében is igazi újítóként tartották számon hiphopkörökben, e posztumusz lemez kapcsán "J Dilla Changed My Life" azaz "J Dilla megváltoztatta az életem" feliratú pólók és bézbólsapkák kezdtek ezerszámra felbukkanni a tengerentúli rajongókon. A nemrég megjelent, The Shining című album Dilla utolsó projektje, 2004-től kezdve közvetlenül a halála előttig ezen dolgozott.

Az eredeti cím 40 Below volt, de egy hosszabb kórházi tartózkodása után, Stanley Kubrick Oscar-díjasának ihletésére végül a The Shining, azaz Ragyogás nevet adta neki. A BBE - ahol 2002-ben első önálló albuma is megjelent - és édesanyjának saját kiadója, a Ma Dukes Music szerint ez csupán az első a hiphop-producerzseni tiszteletére kiadandó posztumusz lemezek sorában.

A The Shining az utolsó tizenkét Dilla-felvételt tartalmazza, olyan közreműködőkkel, mint Busta Rhymes, Common, D'Angelon és Dwele. A rapper halála után a lemez végső munkálatait a detroiti dzsesszkörökben nagyra tartott dobos, Karriem Riggins végezte, aki egyébként a producer gyerekkori jóbarátja is.

A közeljövőben egy Dilla által betegsége alatt készített válogatás, a Jay Loves Japan is megjelenik majd, de készül egy tribute-album is, amelyen különféle nagymenő hiphopperek szövegelnek majd Dilla zenéire.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Köztük valószínűleg ott lesz a detroiti Guilty Simpson is, aki egy nyilatkozatában minden idők legnagyobb hiphopproducerének nevezte Dillát, és szerencsésnek vallotta magát, amiért két számmal is szerepelhet a The Shining-on, a "zenetörténet egyik legfontosabb lemezén". Simpson - csakúgy, mint Dilla legtöbb egykori kollegája - szerint fontos, hogy a zeneileg mindig is évekkel a többiek előtt járt zseni műveit továbbra is a köztudatban tartsák.

HZs