A klubhouse királya - Roger Sanchez-interjú

Vágólapra másolva!
A Sziget nyitónapján a Partyaréna sztárja a house egyik apostola, Roger Sanchez örvendeztette meg szettjével a nagyérdeműt. A queensi "S-Man" immáron tizenhét éve van jelen producerként és dj-ként a szcénában, jelenleg épp a világ tizenhatodik legkedveltebb lemezlovasa a Thedjlist.com-on zajló folyamatos szavazáson. Szettje előtt a backstage-ben kaphattunk pár percet a megasztár drága idejéből.
Vágólapra másolva!

Jártál már korábban is Magyarországon? Hogy tetszett itt?

- Igen, egyszer már jártam itt, volt egy fellépésem a Home-ban, amiről úgy tudom, azóta már nem üzemel. Nagyszerű buli volt, remekül tudnak bulizni a magyarok, és látszik, hogy rohamosan fejlődik a szcéna errefelé. Budapest pedig gyönyörű város, már amennyit láttam belőle. Leginkább a Budán megtapasztalt építészet nyűgözött le. Remélem, most a napokban is lesz időm kicsit szétnézni.

A Sziget Fesztivál nem feltétlenül elektronikus tánczenei fesztivál, sőt, valójában csak pár éve vannak egyáltalán jelen az elektronikus műfajok itt. Hívtak már más hasonló fesztiválra is, ahol nem az elektronikus tánczenéé a főszerep?

- Igen. Ahhoz képest, hogy én alapvetően a klubokban vagyok otthon, s a klubszcénát képviselem, hívtak már többször is ilyen szabadtéri fesztiválokra, köztük olyanokra is, melyek nem az elektronikus tánczenéről szólnak. Különféle rockfesztiválokra, hip-hop-fesztiválokra, ahol úgy "mellékesen" volt dance-sátor, illetve dance-színpad is.

És hogyan értékeled a hangulatot, a közönséget az efféle rendezvényeken? Milyenek a visszajelzések a tömegből?

- Néhol meglepően fergeteges bulik tudnak kialakulni az ilyen fesztiválokon, ahol a vegyes közönséget szórakoztatom. Persze tapasztalható az idegenkedés is, de az eddigi esetek túlnyomó többségében óriási bulik alakultak ki. Külön élmény látni, ahogy pl. rockerek tombolnak a "clubberek"-kel együtt a zenémre.

Meglehetősen sokat utazol keresztül-kasul a világban a fellépéseid miatt. Sok különböző helyen zenélsz. Függ a szettjeid stílusa attól, hogy éppen hol játszol?

- Igen, egy idő után kialakult egyféle kapcsolat a helyszín, a helyi közönség, annak habitusa, és a szettjeim meghatározó stílusa között. Ez persze nem elsőrangú befolyásoló tényező, hiszen az én stílusom mindig az én stílusom marad, de azért befolyásol. Pl. mediterrán országokban gyakrabban megyek el a tribal irányába.

Például itt és most, Magyarországon, ezen a fesztiválon, félóra múlva milyen zenét fogsz játszani? Mit várhatunk?

- Feltétlenül a lehető legbulizósabb oldalamat fogom mutatni. Dominálni fognak a szexi és tribal-beütésű, a határozott, sötét basszusú, meg egy kissé az elektrós témák. Mindenesetre a lehető legenergikusabb zenéket fogom tolni ezeknek a különösen energikus, temperamentumos népeknek itt.

Forrás: [origo]

Kicsit térjünk vissza a "hazai" pályához. A montreali Stereo-ban havonta egyszer lenyomsz egy 14 órás dj-szettet. Én is imádok maratoni szetteket játszani, de talán nem csak én vagyok rá kíváncsi: Milyen hosszú volt életed eddigi leghosszabb szettje?

- 16 óra volt eddig a leghosszabb. Egyébként nemcsak a Stereo-ban nyomok ilyen hosszú szetteket. Miamiban, New Yorkban és Londonban is elő-előfordulnak 10-14 órás szettjeim.