Technósok, egyesüljetek! - ingyenfesztivál Csepelen

Vágólapra másolva!
Augusztus első hétvégéjén rendezik, hagyományteremtő szándékkal az első Hungarian Techno Festivalt, a csepeli szabadkikötő területén található Freeportban. A három helyszínes bulit a szcéna széles összefogása jellemzi. Így az ingyenes buli lineupján jól megfér egymás mellett a minimálos Isu, Chrome és Monique, a keményebb vonalat vivő Nilux, illetve a "klasszikus technót" játszó Grega, Smith, vagy a kérdéseinkre válaszoló szervező, Plastic Angel is.
Vágólapra másolva!

Plastic Angel tizenhárom éve dj-zik, manapság inkább vidéken. Korábban a Kashmirban, a Supersonic Technicumban is gyakran feltünt a Dark Angel crew lemezlovasaként. Legújabban pedig lelkes szervezője az első magyar technofesztiválnak - most ebben a minőségében kérdeztük.

Úgy hallottuk, hogy az IWIW-en vetődött föl egy magyar technofesztivál ötlete.
- Így van, az ötlet is ott vetődött föl, de a szervezésben is sokat segített a közösségi oldal. Egy partyarc dobta föl a dolgot, nehezményezve, hogy kevés a technobuli itthon. Ezt mi is így éreztük, nemrégiben megszűnt a tíz éve biztos pontnak számító Hyperspace is, így jóformán a Mayday az egyetlen nagyobb technobuli az évben.

A deadcode-os arcokat nem találjuk a lineupon. Van ennek valami különös oka?
- Egyszerűen az, hogy a srácok lényegében leálltak a technóval, ma már a népszerűbb elektrót nyomják.

A fellépők listája elég széles körű összefogást sejtet, hogy cserkésztétek be a őket?
- Az IWIW-en futótűzként terjedt a hír, a dj-k hatvan-hetven százaléka minket keresett meg, olyan arcok is, mint a sárándi M47-rezidens Smith's, vagy a Mayday-ről ismert Jankec. Egyébként mindenki örült a kezdeményezésnek, sőt szívesen játszanak ingyen ezen a nonprofit rendezvényen, olyan lemezlovászok is mint Grega, Benzol, Steve, Isu, Chrom, vagy Monique.

Hogy találtatok rá a helyszínre?
- Országszerte kerestük a lehetséges helyeket, de végül Budapest mellett döntöttünk. A csepeli Szabadkikötőben lévő Freeport Klubot választottuk, ahol eddig még nem volt elektronikus zenei buli. Három helyszínünk lesz: egy technonagyterem, egy kisebb minimálhelyiség, és a szabadég alatt felállítja sátrát az egyik legnagyobb energiaital, ahol a hardtechno zúg majd péntek estétől vasárnap délelőttig. Akik vidékről jönnek, a sátrukat is fölverhetik a helyszínen, sőt ebédet is vehetnek.

Egy technofesztiválhoz himnusz is dukál, ki csinálta a tieteket?
- A gödöllői Club Play-ből ismerhető producer, Maybe szerzeménye, egy trance-szel felütött dallamos technodarab. Egyébként ezt pénteken éjféltől élőben adja elő a szerző a nagyteremben, míg a hardtechno-sátorban Nilux ebből készült remixét hallgathatja a publikum.

Fotó: Szabadkikoto.hu
A helyszín madártávlatból

Partyhajóval is megközelíthető a helyszín. Mivel töltitek ki a hajókázók három óráját?
- Pénteken technóval, szombaton hardtechnóval. A hajó egyébként mind a két napon délután ötkor indul és körülbelül este nyolcra ér a helyszínre, a hajójegyek flyerrel ötszáz, anélkül, nyolcszáz forintot kóstálnak.

Peter Poppara