Ásatás a stílusok mélyére

Vágólapra másolva!
Nemrég jelent meg a The Kings of... sorozat legújabb darabja Diggin' alcímmel, melyet ezúttal Kon & Amir, valamint dj Muro mixelt. Az [origo] ennek apropóján járta körbe a széria eddigi állomásait.
Vágólapra másolva!

A Rapster Records neve bizonyára kevés embernek mond valamit. Ám, ha eláruljuk, hogy a kiadó a berlini !K7 sublabele, akkor bizonyára sokan nagyobb érdeklődéssel tekintik át a társaság - főleg táncosabb lemezekkel büszkélkedő - katalógusát. Míg a !K7-en inkább az elektronikus zene aktuálisabb, frissebb hangzását bemutató produkciók jelennek meg, addig a Rapsteren, mondhatni, nosztalgikusabb zenék látnak napvilágot.

A The Kings of... sorozat októberben lesz csupán kétéves, de már hat résznél tart, és népszerűsége egyre emelkedik. Minden darabja valamely stílusnak szentel két cédényi izgalmas visszapillantást: rendszerint neves dj-k válogatják össze azon felvételeket, amelyeknek akár évtizedek elteltével is helyük van a táncparketten.

Az első rész The Kings of Disco címmel jelent meg 2004 októberében, a két mixer Dimitri from Paris és Joey Negro volt. Az akkor még csak kísérleti jelleggel piacra dobott kiadvány jól fogyott, így a Rapsternél már akkor döntöttek a folytatásról, és a következő évben jöttek is az újabb epizódok, négyhónapos időközönként.

Forrás: [origo]

Az új évet a The Kings of Funk nyitotta, RZA és Keb Darge tálalásában. Utóbbi Kenny Dope-pal, Pete Rockkal, valamint dj Shadow-val is dolgozott együtt, például közösen szelektálták a Funk Spectrum-ot. Keb Darge még az 1980-as évek elején, egy kaszinó táncosaként kezdte a karrierjét, RZA pedig a Wu-Tang Clanból lehet ismert sokaknak, hiszen ő az alapítója és a vezetője a New York-i hiphop-társulatnak.

Forrás: [origo]

Ezután következett a The Kings of Hip Hop a Gang Starr-os dj Premiertől (ő például rengeteget munkálkodott együtt Jay-Z-vel, The Notorius B.I.G.-vel és Mos Def-fel, hogy csak pár példát említsünk) és a mára már ex-Scratch Perverts-es Mr. Thingtől, a számlistán meg Nina Simone-tól kezdve a De la Soulig mindenki ott volt, aki még ma is számít ebben a zenei világban.

Forrás: [origo]

A The Kings of House-t a Masters at Work duó prezentálta. Kenny Dope az első, Louie Vega a második lemezt mixelte, a siker pedig óriási volt. House-rajongóknak mindenképpen érdemes beszerezni a kiadványt, ugyanis minden rajta van, ami a stílusról szól, az underground zenei életben is slágernek számító muzsikák hallhatóak kétszer hetven percben.

Forrás: [origo]

Az idén márciusban megjelent The Kings of Jazz hozta a sorozat színvonalát. Gilles Peterson és a Jazzanova kollektíva mutatta be a fekete zene emlékezésre méltó korai, illetve aktuális pillanatait. Segítségükre például Bill Evans, Mark Murphy, a The Five Corners Quintet, a United Future Organization, a 4 Hero és a The Matthew Herbert Big Band sietett.

Forrás: [origo]