Psytechno az autósmoziban - megvannak az X-Dream-nyertesek!

Vágólapra másolva!
A szombati autósmozi-bulin psytechnótól progresszív house-ig és minimáltechnótól break-ig terjed majd a repertoár, elsősorban a német sztárvendég, a psy körökben régóta várt X-Dream formáció tiszteletére.
Vágólapra másolva!

Az X-Dream, azaz Marcus Christian Maichel és Jan Müller 1989 óta dolgoznak együtt. Müller hangmérnöknek tanult, Michael pedig már találkozásuk előtt is zenét írt, igaz a techno mellett akkoriban főleg a reggea volt nála terítéken. Közös munkájuk első gyümölcsei még hiphop elemekkel megtűzdelt techno-számok voltak - a német Tunnel Records ki is adott néhányat.

A trance és psychedelic trance felé a kilencvenes évek elején fordultak, és úgy tűnik, egészen mostanáig rabjai is maradtak a hangzásnak. Az X-Dream mellett olyan nem kevésbé sikeres side projekteket is futtatnak, mint a Spirallianz, vagy a The Delta; mindkettőt a Boshke Beats-nél, azaz - többek közt - a nemrégiben nálunk is járt Fuzzion kiadójánál. Az aliasok sora ezzel viszont még nem ér véget: Marcus és Jan állnak ugyanis a Rough and Rush, Children of Paradise és a The Pollinator projektek mögött is.

Az első X-Dream album óta (Radio, 1999) stílusteremtőnek számítanak psy berkeken belül. Az akkoriban még nagyon is megszokott dallamos goa helyett indusztriális hangzással, kemény basszusokkal és elektróra hajazó témákkal ötvözték zenéjüket. Bár ezt megelőző albumaik még közelebb álltak a hagyományos psychedelic trance formulához, az X-Dream egyedi hangzásának mára a goaszcéna egyik műfaja (fullon, dark, vagy progresszív) sem elég tág.

Legújabb, 2004-ben kiadott albumuk, a We Interface Jan feleségének, Arielnek, azaz a Tennessee nevű csapat énekesnőjének vokáljaival készült, a 21. századi témájú (robotika, technológia, cyberspace) dalszövegeket szintén ő írta. A mogyoródi Ring Autósmoziban a páros mellett élőben fellép majd a hölgy is, és ez még nem minden.

Az X-Dream igazán komplex előadással érkezik: nem csak hanggal, de látvánnyal is készülnek, (az énekesnő mellett) saját multimédiás show-t hoznak a bulira. A No Vidra Crew a Tranceporttal karöltve Psycho'Tek'n'Dance nevű legújabb partysorozatának csapásvonalát népszerűsítendő, a magyar szcénából is a technoid hangzásokat preferáló lemezlovasokat igyekezett kiválasztani. A német Hadshot egy ideje nálunk élő Steven-je és a party.[origo].hu Oyle-je, csakúgy, mint az NVC-tag Kemo és Ioda is hamisítatlan psytechnót ígérnek.


Jan és Marcus

A Beatspecialists trióból ismert Plasma és Villa a progresszív és groovy techno legfrissebb darabjaival jön, a psy szcéna egyik legsokoldalúbb dj-je, Tsubi pedig szintén technósabb lemezeit veszi majd elő. De lesz itt "futuredisco" a Chi Records-os Naga és Beta jóvoltából, a Captured Cage formációból ismert James B. Cage vokalista lánnyal és élő effektekkel megfűszerezett tech-house, illetve progtrance szettje (ugyanezen felállás minimállal a chill-helyszínen), és természetesen a progpsy hazai üdvöskéje, Kalumet is jön egy live-al.

A hagyományosabb psy hangzások rajongói sem maradnak hoppon, ha ellátogatnak az autósmoziba (ahol egyébként egész éjjel filmvetítések is lesznek), hiszen a már veteránnak számító Jirzij és Oleg is a pult mögé lépnek. A belépő elővételben egy híján kettőezer-ötszáz, a helyszínen pedig majd' háromezer forint lesz. Jegynyertesek: Vári Erzsébet, Mohácsi Andrea, Szikszay Árpád.

Hirschl Zsuzsanna